Κόσμος

Συρία: 24 άνθρωποι εκτελέστηκαν για πρόκληση πυρκαγιών το 2020

Οι 24 "εγκληματίες" εκτελέστηκαν την Τετάρτη, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να διευκρινίσει την ταυτότητά τους, τον τόπο ή τη μέθοδο της εκτέλεσής τους

Εικοσιτέσσερις  άνθρωποι εκτελέστηκαν από τις συριακές αρχές καθώς κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές οι οποίες σάρωσαν την χώρα στο τέλος του καλοκαιριού.

Όπως αναφέρει και ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης Κατηγορούνταν ότι «διέπραξαν τρομοκρατικές ενέργειες" προκαλώντας πυρκαγιές με τη χρήση εύφλεκτων υλικών. Οι πυρκαγιές αυτές προκάλεσαν "θανάτους και κατέστρεψαν κρατικές υποδομές και δημόσιες περιουσίες».

Άλλοι 20 άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε ανήλικοι, καταδικάστηκαν σε ποινές από 10 χρόνια φυλάκισης έως ισόβια καταναγκαστικά έργα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι καταδικασθέντες «ομολόγησαν ότι είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις για να οργανώσουν τους εμπρησμούς και ότι προκάλεσαν τις πυρκαγιές». Οι φωτιές αυτές είχαν καταστρέψει τις επαρχίες της Λαττάκειας και της Ταρτούς στην ακτή της Μεσογείου και την επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία.

Οι περιοχές αυτές επλήγησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 από 187 δασικές πυρκαγιές που επηρέασαν 280 τοποθεσίες και προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Οι φωτιές που κατέστρεψαν σχεδόν 130.000 στρέμματα γεωργικής γης και 110.000 στρέμματα δάσους, προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερες από 370 κατοικίες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στη Συρία, όπως και σε άλλες γειτονικές χώρες, την περίοδο της έντονης ζέστης, κυρίως στο τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο οι αρχές υποψιάζονται μερικές φορές ότι κάτοικοι τις προκαλούν, προκειμένου να ετοιμάσουν απόθεμα ξύλων πριν από τον χειμώνα για να έχουν για τη θέρμανσή τους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι συριακές αρχές συνεχίζουν να καταφεύγουν στη μέθοδο του απαγχονισμού.

Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της για τις καταδίκες με θανατική ποινή και τις εκτελέσεις που δόθηκε φέτος στη δημοσιότητα ότι «ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πληροφορίες που ανέφεραν ότι εκτελέσεις σημειώθηκαν στη Συρία το 2020", αλλά ότι δεν διέθετε αρκετές πληροφορίες "για να ορίσει έναν ελάχιστο αξιόπιστο αριθμό».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια