Κόσμος

Ερντογάν: Νέες απειλές από το Τούρκο πρόεδρο για απελάσεις δέκα πρεσβευτών

Η αναστάτωση δημιουργήθηκε αφότου αυτά τα κράτη απηύθυναν έκκληση υπέρ της απελευθέρωσης του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά

Αντιδρά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. απειλώντας 

να απελάσει πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Η αναστάτωση δημιουργήθηκε αφότου αυτά τα κράτη απηύθυναν έκκληση υπέρ της απελευθέρωσης του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Είπα στον υπουργό Εξωτερικών μας πως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τους υποδεχθούμε αυτούς στη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις του τις οποίες επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια «δίκαιη και ταχεία διευθέτηση της υπόθεσης» του Οσμάν Καβαλά, τούρκου εκδότη και μαικήνα που είναι φυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη.

«Είναι δουλειά σας να κάνετε μάθημα στην Τουρκία; Ποιοί νομίζετε πως είστε;», αντέδρασε ο τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζοντας πως η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. «Το δικαστικό σώμα μας είναι ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα ανεξαρτησίας», υποστήριξε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα.

Η Τουρκία είχε καλέσει προχθές Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών τους πρεσβευτές των δέκα χωρών χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την έκκλησή τους υπέρ της απελευθέρωσης του Καβαλά. Οργανώσεις για τα δικαιώματα υπογραμμίζουν πως η υπόθεση Καβαλά είναι εμβληματική της καταστολής των διαφωνούντων από τον Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται οτι τα τέλη του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά επειδή δεν υπήρχαν εύλογες υποψίες ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, εκτιμώντας ότι η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δηλώσει πως θα αρχίσει διαδικασίες επί παραβάσει σε βάρος της Τουρκίας, αν ο Καβαλά δεν απελευθερωθεί. Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση εναντίον του Καβαλά, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες, και άλλων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια