Τριμερής στην Αθήνα με Αίγυπτο και Κύπρο: Εκνευρισμός στην Άγκυρα - ΕΕ και ΗΠΑ έτοιμες για κυρώσεις

Ελλάδα
Τριμερής στην Αθήνα με Αίγυπτο και Κύπρο: Εκνευρισμός στην Άγκυρα - ΕΕ και ΗΠΑ έτοιμες για κυρώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε σε ανακοίνωσή του την Ελλάδα και την Κύπρο για υπονόμευση της γείτονος - «Νέα εντολή» επιβολής κυρώσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα από τις Βρυξέλλες, μετά το «πάγωμα» τον περασμένο Ιούλιο

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας-Aιγύπτου-Κύπρου, που διεξήχθη στην Αθήνα, όσο και και η ετήσια έκθεση της Κομισιόν, η οποία ασκεί στη γείτονα χώρα κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

To τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε σε ανακοίνωσή του την Ελλάδα και την Κύπρο για υπονόμευση της Τουρκίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «εχθρική πολιτική», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για «μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς» για τα θαλάσσια σύνορα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις δύο χώρες κύρια πηγή έντασης στην περιοχή: «Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι σε ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέκλεισαν τις κυρώσεις, εάν η Άγκυρα συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Η Κομισιόν, στην εκθεσή της για τη διεύρυνση, προειδοποιεί την Τουρκία να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, καλώντας την να απέχει από κάθε είδους δραστηριότητα που σχετίζεται με έρευνες για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η Τουρκία -δια του ΥΠΕΞ της- σήκωσε το γάντι μετά τη σκληρή κριτική της Κομισιόν και με μία προκλητική απάντηση απέρριψε τις αιτιάσεις και ισχυρίστηκε πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος.

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Γιατί η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, όπως και οι απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων της», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν μπορεί οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους να αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και Ειρήνης και η μόνη που διαταράσσει το διεθνές δίκιο να είναι για λόγους καθαρά δικούς της η Τουρκία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι τρεις ηγέτες Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου στην κοινή διακήρυξη μετά την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής απαίτησαν από την Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της περιοχής αφού στην Κοινή Διακήρυξη των χωρών αναφέρεται: «Επαναλάβαμε την καταδίκη μας για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας».

«Και οι τρεις χώρες μας έχουν αποδείξει την προσήλωσή τους στη διεθνή νομιμότητα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουμε υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας με την Αίγυπτο» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης και δρομολογείται η ηλεκτρική διασύνδεση και η μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη.

Ιδιαίτερα αναλυτικός, μάλιστα, ως προς τη δημιουργία του ενεργειακού, αυτού, βραχίονα υπήρξε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού ούτως ώστε να φτιαχτεί ένας αγωγός μεταφοράς από το οικόπεδο «Αφροδίτη» στους δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ιντκού και στη Δαμιέτη στην Αίγυπτο και τη μεταφορά του μέσω της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, πράγμα το οποίο συνάδει με τις μεγάλες φιλοδοξίες για την δημιουργία του Forum Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων».

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News