Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρεμιέρα με αντιδράσεις για το «πράσινο πάσο» σε Ιταλία και Γαλλία

Κόσμος
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρεμιέρα με αντιδράσεις για το «πράσινο πάσο» σε Ιταλία και Γαλλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμφωνεί με το μέτρο το 55% των πολιτών στην Ιταλία – Διαδηλώσεις και αντιδράσεις σημειώνονται την πρώτη μέρα εφαρμογής του «πράσινου πάσου»

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας, καθώς και το πράσινο πιστοποιητικό έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις και διαδηλώσεις, στην ιταλία και στην Γαλλία.

Ένταση προκλήθηκε στο κέντρο του Μιλάνου, κατά τη διάρκεια πορείας αντιεμβολιαστών. Διαδηλωτές «βγήκαν» στο δρόμο αντιδρώντας για το πράσινο πιστοποιητικό με το οποίο καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 για όλο το εργατικό δυναμικό. Η αστυνομικές αρχές, με δακρυγόνα προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές ώστε να ανακόψουν την πορεία. To τελευταίο 24ωρο το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε 14 θανάτους και 2.983 κρούσματα κορωνοιού. 

Οποιος δεν διαθέτει «πράσινο πάσο» υποχρεωτικά θα λαμβάνει άδεια άνευ αποδοχών. Την ευθύνη ελέγχου των πιστοποιητικών φέρουν οι εργοδότες. Οσοι εργαζόμενοι προσπαθήσουν να παραβιάσουν το μέτρο θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Υψηλά πρόστιμα προβλέπονται και σε όσους εργοδότες επιλέξουν να «κάνουν τα στραβά μάτια» επιτρέποντας στους μη κατόχους του «πράσινου πάσου»να προσέλθουν στην εργασία τους. Σήμερα, παραμένουν ανεμβολίαστοι πέντε εκατομμύρια Ιταλοί παραγωγικής ηλικίας.

Χθες, επίσης, περισσότεροι από έξι χιλιάδες λιμενεργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το λιμάνι της Τεργέστης αποκλείοντας την είσοδο φορτηγών σε αυτό. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και άναψαν φωτοβολίδες. Εφόσον τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν οι λιμενεργάτες της Τριέστης απειλούν να κηρύξουν απεργία διαρκείας. Στο λιμάνι της Γένοβας συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα φωνάζοντας συνθήματα κατά του «πράσινου πάσου»και εμποδίζοντας την πρόσβαση στα φορτηγά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η «ολιστική προσέγγιση»προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, παρότι το 80% των Ιταλών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Πρόσφατη δημοσκόπηση, επίσης, έδειξε ότι το 55% του πληθυσμού εγκρίνει την καθολική επιβολή του «πράσινου πάσου». Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης, πάντως, το 15% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 8% των δημοσίων υπαλλήλων δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Γαλλία:

Στις περισσότερες γαλλικές πόλεις, διενεργούνται διαδηλώσεις αντιδρώντας στο υγειονομικό πιστοποιητικό και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Τα κίτρινα γιλέκα, βγήκαν ξανά στους δρόμους. Πολίτες σε δηλώσεις τους αναφέρουν πως, «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δημιουργεί αξεπέραστες διακρίσεις στον πληθυσμό» και επίσης «θα ήταν σωστό οι αρχές να λάβουν σοβαρά υπόψιν αυτούς που θέλουν να το κάνουν και αυτούς που δεν θέλουν», υπογραμμίζοντας πως  «αυτή η κατάσταση θυμίζει μία ιστορία του παρελθόντος».

Στην πόλη Έσση, ένας νέος νόμος «προσγειώθηκε» στο υφισταμενο σκηνικό, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Ειδικότερα οι αρχές του κρατιδίου αποφάσισαν πως οι ιδιοκτήτες της εστίασης έχουν το δικαίωμα να αρνούνται την είσοδο σε μη εμβολιασμένους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε 8.700 κρούσματα και 14 θανάτους από τον κορωνοϊό, το τελευταίο 24ωρο. Κάτοικος της πόλης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «η πίεση προς τους μη εμβολιασμένους πρέπει να αυξηθεί όλο και περισσότερο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News