Υπολογιστές: Μειωμένες οι πωλήσεις το 3ο τρίμηνο του 2021 παγκοσμίως - Που οφείλεται η πτώση

Οικονομία
Υπολογιστές: Μειωμένες οι πωλήσεις το 3ο τρίμηνο του 2021 παγκοσμίως - Που οφείλεται η πτώση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 5% το 3ο τρίμηνο μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιας ανόδου

Μετά την επίτευξη διψήφιας ανάπτυξης για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, οι πωλήσεις υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 5% το τρίτο τρίμηνο. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών (επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές και σταθμούς βάσης) έφτασαν τα 84,1 εκατομμύρια μονάδες. Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, λόγω των ισχυρών επιδόσεων της βιομηχανίας το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις εξακολουθούν να είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Αυτό δείχνει ότι από το τρίτο τρίμηνο του 2019, οι επιδόσεις του τρίτου τριμήνου μεταφράστηκαν σε μέσο διετή ρυθμό ανάπτυξης 9%. Οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών και φορητών σταθμών εργασίας αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση σε 67,4 εκατομμύρια μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ οι αποστολές επιτραπέζιων και σταθερών σταθμών εργασίας αυξήθηκαν κατά 12% σε 16,6 εκατομμύρια συσκευές.

Σύμφωνα με την Canalys, παρά την υψηλή ζήτηση για υπολογιστές, η αγορά έχει υποστεί μια σειρά σοκ, γεγονός που καθιστά την παροχή υπηρεσιών εξαιρετικά δύσκολη. Λόγω σοβαρών καθυστερήσεων, οι κατασκευαστές και τα κανάλια διανομής εξακολουθούν να δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις παραγγελίες.

Αρρυθμίες στα logistics

«Οι αρρυθμίες της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και των logistics παραμένουν ο βασικός παράγοντας, που καθυστερεί την υψηλότερη ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών», αναφέρει η Canalys. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η παραγωγική αλυσίδα εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από τα lockdown και άλλους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ασίας.

Αυτή η τάση έχει επιδεινωθεί από την εικόνα στην παγκόσμια αγορά μεταφορών, όπου οι τιμές των ναύλων αυξάνονται και οι χρόνοι παράδοσης επιμηκύνονται, καθώς πολλοί κλάδοι ανταγωνίζονται για την κάλυψη της ανεκπλήρωτης ζήτησης. «Η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει και το 2022. Εκτιμούμε ότι, κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, ένα σημαντικό μέρος των παραγγελιών δεν θα εκπληρωθεί», σχολιάζει η Canalys.

Οι κατασκευαστές

Οι τέσσερις στους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές υπολογιστών αύξησαν τα ποσοστά των πωλήσεων με την εταιρία Lenovo να είναι πρώτη σε πωλήσεις με αύξηση 2,5% και 19,8 εκατ. συσκευές.

Παρά την μείωση στις πωλήσεις της 5,7% - σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του2020 – η HP βρίσκεται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη πωλήσεων με την κατασκευαστική εταιρία Dell να ακολουθεί στην τρίτη θέση και την μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων φτάνοντας το 26,7% με πωλήσεις 15 εκατ. Συσκευών.

Η Apple και η Acer ήταν οι δύο εταιρείες, που συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών κατασκευαστών παγκοσμίως, με ανάπτυξη πωλήσεων 14,4% και 5,7% αντίστοιχα.

Ανά περιοχή

Οι πωλήσεις υπολογιστών στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη-Μέση Ανατολή-Αφρική (EMEA) και την Ασία-Ειρηνικό (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) παρουσίασαν ισχυρή ετήσια αύξηση στις πωλήσεις υπολογιστών, αυξανόμενες κατά 17%, 16%και 13%, αντίστοιχα. Οι συνολικές πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική (Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς) μειώθηκαν κατά περισσότερο από 9% σε ετήσια βάση, ενώ οι πωλήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν ταχύτερα, με τις αποστολές υπολογιστών να μειώνονται σχεδόν κατά 30%.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News