Γεωργία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι

Κόσμος
Γεωργία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γεωργία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γεωργία ζητώντας την απελευθέρωση του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή αμέσως μόλις επέστρεψε από την εξορία του, στις αρχές Οκτωβρίου, και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας.

Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Τιφλίδας, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Σαακασβίλι, σύμφωνα με την εκτίμηση ενός ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ελευθερώστε τον Σαακασβίλι» και «Όχι στην πολιτική δίωξη» έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, 53 ετών σήμερα, ήταν πρόεδρος της Γεωργίας μεταξύ 2004-2013. Συνελήφθη την 1η Οκτωβρίου, όταν επέστρεψε από την οκταετή εξορία του, και στάλθηκε στη φυλακή για να εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Ο πρώην πρόεδρος και νυν αρχηγός της αντιπολίτευσης θεωρεί «πολιτική» την καταδίκη του και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του.

Η υπόθεση αυτή εντείνει την πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη Γεωργία από πέρσι τον Οκτώβριο, όταν κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, του μεγάλου πολιτικού αντιπάλου του Σαακασβίλι.

Ο πρώην πρόεδρος επέστρεψε κρυφά στη Γεωργία στις αρχές Οκτωβρίου, την παραμονή των κρίσιμων για την κυβέρνηση δημοτικών εκλογών. Τελικά το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις εκλογές αυτές συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,7% έναντι 30,6% για το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (MNU) του Σαακασβίλι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συγκέντρωσαν όλα μαζί ποσοστό 53% έκαναν λόγο για μαζική νοθεία. Στις μεγαλύτερες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Τιφλίδας, ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου μεταξύ των υποψηφίων του «Γεωργιανού Ονείρου» και του MNU.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News