Κόσμος

Γερμανία: Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία τιμά τους στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν

Η αποστολή στο Αφγανιστάν η δεύτερη μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ, ήταν η μεγαλύτερη της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και διήρκεσε 20 χρόνια

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διάρκειας επτά ωρών τελετή που διοργάνωσε το υπουργείο 'Αμυνας προς τιμήν των ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν στη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο, παρουσία του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, του Προέδρου της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αποστολή στο Αφγανιστάν, η δεύτερη μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ, ήταν η μεγαλύτερη της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και διήρκεσε 20 χρόνια. Σε αυτήν συμμετείχαν 160.000 άνδρες και γυναίκες της Bundeswehr, 59 εκ των οποίων έχασαν εκεί τη ζωή τους.

«Είκοσι χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου και δύο μήνες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, πολλοί άνθρωποι που υπηρέτησαν και υπέφεραν στο Αφγανιστάν, ρωτούν σχετικά με το νόημα αυτής της αποστολής», σημείωσε ο κ. Σταϊνμάιερ στην ομιλία του, για να δώσει ο ίδιος τις απαντήσεις: «Ήταν σωστό αρχικά να επικαλεστούμε τη διάταξη του ΝΑΤΟ περί αμοιβαίας συνδρομής. Πετύχαμε τον στρατιωτικό στόχο, να ηττηθούν εκείνοι οι οποίοι προκάλεσαν φοβερό τρόμο στους συμμάχους μας. Αλλά δεν πετύχαμε τον φιλόδοξο στόχο να οικοδομήσουμε σταθερές κρατικές δομές στο Αφγανιστάν».

Αναφερόμενος στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της αποστολής, ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη θυσία ενός στρατιώτη για την πατρίδα του» και, σε ό,τι αφορά το μέλλον, τόνισε ότι η Γερμανία αναγκάζεται τώρα «να επανεξετάσει την ευθύνη της στον κόσμο, τις δυνατότητές της και τα όριά τους με νέο και αυτοκριτικό τρόπο». Η γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, συνέχισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, πρέπει να γίνει πιο ειλικρινής, πιο έξυπνη και πιο ισχυρή. «Η Γερμανία πρέπει να μάθει να αντιλαμβάνεται και να χρησιμοποιεί τις δικές της δυνάμεις - και ταυτόχρονα να γνωρίζει τα όριά της. Σε αυτούς τους ασταθείς καιρούς, η Γερμανία επενδύει περισσότερο στην άμυνά της. Και αυτό είναι σωστό», κατέληξε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Η εκδήλωση προκάλεσε πάντως και αντιδράσεις ειρηνευτικών οργανώσεων, οι οποίες την χαρακτήριζαν «απολύτως δυσανάλογη», λόγω της κατάστασης η οποία έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια