ΕΕ: Η Πολωνία θα συνεχίσει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο

Κόσμος
ΕΕ: Η Πολωνία θα συνεχίσει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας

Έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών πέρασε σε δηλώσεις τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «η Πολωνία θα εξακολουθήσει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο», σχετικά με την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, ότι τα άρθρα 1 και 19 της Συνθήκης ΕΕ δεν είναι συμβατά με το πολωνικό Σύνταγμα.

Σε «υπαρξιακή κρίση» βρίσκεται η ΕΕ με την εν λόγω απόφαση και ουσιαστικά ήγειρε την πιθανότητα αποχώρησης της Πολωνίας από το μπλοκ των 27.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν ότι η Πολωνία έχει ηθική και νομική υποχρέωση να σεβαστεί τους κοινούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προσχώρησε το 2004.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας απάντησε ότι η χώρα σέβεται το δεσμευτικό διεθνές δίκαιο.

"Όλες οι υποχρεώσεις που πηγάζουν τόσο από το πρωτογενές όσο και από το δευτερογενές δίκαιο της ΕΕ παραμένουν σε ισχύ και επομένως θα εξακολουθήσουν να γίονται απολύτως σεβαστές από την Πολωνία. Οι διατάξεις της Συνθήκης για την ΕΕ που αναφέρονται σε αυτή την απόφαση...παραμένουν σε ισχύ. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι μόνο οι μορφές της ερμηνείας ή της εφαρμογής που παραβιάζουν το Σύνταγμα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Φωτογραφία: UNSPLASH 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News