Στο «κόκκινο» οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα – Αγγίζουν αύξηση 21%

Κόσμος
Στο «κόκκινο» οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα – Αγγίζουν αύξηση 21%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αύξηση των επιθέσεων σε οργανισμούς στην Ελλάδα σημειώνεται στο 21% ενώ στο παγκόσμιο σκηνικό κυμαίνεται στο 40%

Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα αποτελούν ένα φαινόμενο εξαιρετικά συνεχές στο οποίο παρατηρείται μεγάλη έξαρση με τα ποσοστά να είναι αρκετά αυξημένα.

Είναι γεγονός ότι το 2021, πραγματοποιήθηκαν στη χώρα περίπου 485 κυβερνο-επιθέσεις ανά οργανισμό την εβδομάδα  με την αύξηση αυτού να μεταφράζεται στο 21%.  Ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση στις επιθέσεις σε οργανισμούς ανά εβδομάδα βρίσκεται στο 40%, αρκετά υψηλότερη συγκριτικά με το 2020.

Αναλυτικά τι συμβαίνει στο κόσμο…

Η διεθνή εικόνα υποδεικνύει ότι 1 στους 61 οργανισμούς επηρεάζεται από ransomware κάθε εβδομάδα. Η μόνη μείωση που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τις έρευνες, σημειώθηκε πριν από το Μάρτιο του 2020, ενώ έπειτα η μεγάλη αύξηση επιθέσεων ανά οργανισμό, συνέχισε με  ανοδική πορεία μέχρι και το 2021.

Το αποκορύφωμα της στιγμής σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 όπου η εκτόξευση ήταν σημαντική, με το μέσο εβδομαδιαίο αριθμό επιθέσεων να ξεπέρασε τις 870 επιθέσεις. Ένα νούμερο, υπερδιπλάσιο του αριθμού των επιθέσεων τον Μάρτιο του 2020.

Ωστόσο, ενώ η πιο στοχευμένη περιοχή, όπως αναφέρει η Check Point Research, είναι η Αφρική, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική μεταξύ του 2020 και 2021 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη άνοδος σε κυβερνοεπιθέσεις.

Βεβαίως και οι οργανισμοί στην Αφρική γνώρισαν ένα τεράστιο όγκο επιθέσεων μέχρι το 2021, με μέσο όρο 1.615 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό. Η αύξηση σημειώνεται στο 15% σε σχέση με πέρυσι.

Οι χώρες σε Ασία-Ειρηνικό είχαν μέσο όρο περίπου 1.299 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό με την αύξηση να είναι της τάξεως του 20%. Ακολουθεί η Λατινική Αμερική με τον αριθμό επιθέσεων να αγγίζει τις 1.117  ανά εβδομάδα, η Ευρώπη με 665 επιθέσεις και αύξηση στο 65% και τέλος η Βόρεια Αμερική η οποία μετρά 497 κυβερνοεπιθέσεις αγγίζοντας το 57%.

Ποιοι τομείς βρίσκονται στο στόχαστρο…

Ο μεγαλύτερος όγκο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, παρατηρείται ιδιαιτέρως στο τομέα της Εκπαίδευσης – Έρευνα η οποία κάθε εβδομάδα μετρούσε 1.468 επιθέσεις και σημείωσε αύξηση 60% από το 2020, ποσοστό εξαιρετικά σημαντικό.

Οι κυβερνητικοί – στρατιωτικοί οργανισμοί είναι αυτοί που ακολουθούν με την άνοδο να βρίσκεται στο 40%  καθώς και ο τομέας της Υγειονομικής περίθαλψης ο οποίος είχε περίπου 752 επιθέσεις ανά εβδομάδα.

Συνεπώς οι επιθέσεις Ransomware εξακολουθούν να αποτελούν μία κατ’ εξακολούθηση μάστιγα για οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News