Κόσμος

Μακρόν: Το Παρίσι θα πιέσει για την κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλο τον κόσμο

Κάτι τέτοιο όπως ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν, θα συμβεί όταν αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022

Αναφορικά με το ζήτημα της θανατικής ποινής, η Γαλλία είναι έτοιμη να ξεκινήσει μία εκστρατεία για την παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής.

Με αφορμή την 40η επέτειο από την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία, π πρόεδρος Μακρόν, σε ομιλία του τόνισε ότι στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί μία διάσκεψη με τη συμμετοχή ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, όπου ισχύει η θανατική ποινή ή βρίσκεται σε αναστολή.

Η Γαλλία, η οποία θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα συνεργαστεί επίσης με άλλες χώρες μέλη προς την κατεύθυνση ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί από τις χώρες να αναφέρουν κάθε χρόνο τον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβάλλονται και των εκτελέσεων που πραγματοποιούνται, είπε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν μιλούσε στο πλάι του Ρομπέρ Μπαντιντέρ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης επί της προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν και ο οποίος έφερε την κατάργηση της θανατικής ποινής υπό ψήφιση στο γαλλικό κοινοβούλιο το 1981.

Η Γαλλία ήταν η 35η χώρα στον κόσμο που κατήργησε την θανατική ποινή. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες χώρες που την κατήργησαν ή επέβαλαν μορατόριουμ στις εκτελέσεις παρότι πολλές μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, το Ιράν και οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να την εφαρμόζουν.

Όσον αφορά το ζήτημα, οι Γάλλοι εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι ο ακροδεξιός τηλεοπτικός σχολιαστής και συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος εισήλθε αιφνιδιαστικά στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου, έχει δηλώσει ότι, κατ΄αρχήν, είναι υπέρ της θανατικής ποινής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια