M. Βαρβιτσιώτης- Κ. Έντσταντλερ σε νέους φοιτητές: Μην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν το μέλλον σας

Κόσμος
M. Βαρβιτσιώτης- Κ. Έντσταντλερ σε νέους φοιτητές: Μην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν το μέλλον σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και η Αυστριακή υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Σύνταγμα, Καρολίνα Έντσταντλερ προώθησαν το δικό τους μήνυμα προς τους νέους φοιτητές

Τους προβληματισμούς τους σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης μοιράστηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και την Αυστριακή υπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Σύνταγμα, Καρολίνα Έντσταντλερ (Karoline Edtstadler), φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση σε σπουδές διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων και διεθνούς δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που είχε τίτλο «Let’s listen to the future», οι φοιτητές έθεσαν στους δύο υπουργούς τα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν: το μεταναστευτικό, τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασφάλειες, τη Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, την κλιματική κρίση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν μαζί τους και μοιράστηκαν τις θέσεις τους, προσωπικές και πολιτικές.

Όπως δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην αρχική του τοποθέτηση, αυτός ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης «συνίσταται στο να αντιληφθούμε τι εννοούμε ως ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ο καθένας είναι Έλληνας ή Αυστριακός πρώτα, αλλά όλοι νιώθουμε Ευρωπαίοι. Αυτό που μας δένει είναι η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Και στη Νέα Γενιά, στην οποία αυτή η ταυτότητα είναι πιο ζωντανή, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα πώς μπορούμε να ακούμε ο ένας τον άλλο, να συνεργαζόμαστε και να φτάνουμε σε συναίνεση για θέματα που μάλλον έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε στους νέους φοιτητές ότι η Ευρώπη αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα από τις κρίσεις και ότι, αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις, βρίσκουμε κοινούς τρόπους να απαντάμε σε αυτές. «Το σημαντικό είναι να μην αφήσουμε χώρο για διαφορετικές προσεγγίσεις σε κοινές προκλήσεις», είπε με αφορμή το Brexit και η κα Έντσταντλερ συμφώνησε μαζί του.

Στο ίδιο πνεύμα, οι δύο υπουργοί, απαντώντας σε φοιτήτρια που σχολίασε ότι η ευρωπαϊκή νεολαία δεν είναι πάντοτε πλήρως ικανοποιημένη από τη στάση της Ευρώπης, συμφώνησαν ότι, μπροστά στον ευρωσκεπτικισμό, η απάντηση είναι μία: περισσότερη Ευρώπη, όπως επισημαίνεται και προστίθεται πως τους διαβεβαίωσαν ότι τις ιδέες που άκουσαν σήμερα από τους ίδιους, θα προσπαθήσουν να τις μετατρέψουν σε πολιτική δράση.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την κα Έντσταντλερ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα και τον κ. Βαρβιτσιώτη να ερωτούνται από νεαρό φοιτητή τι θα συμβούλευαν έναν νέο Ευρωπαίο. Στην ερώτηση αυτή, που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στο ακροατήριο, η κα Έντσταντλερ απάντησε «να ταξιδεύετε, να μαθαίνετε γλώσσες και να έχετε περιέργεια». Ο δε κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε στα παραπάνω το να ασχολούνται οι νέοι ενεργά και να μην αφήσουν άλλους να μιλάνε για τους ίδιους.

Την εκδήλωση συντόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης Κωνσταντίνος Αλεξανδρής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News