Κόσμος

Φράνσις Χόγκεν: Το πρώην στέλεχος που τα «έβαλε» με το Facebook

Η 37χρονη πρώην υπάλληλος υποστηρίζει ότι ο αμερικανικός κολοσσός των social media «πρόδωσε τη δημοκρατία» και ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις

Προβλήματα προκαλεί στο Facebook, η 37χρονη πρώην υπάλληλος Φράνσις Χόγκεν. Η 37χρονη πιστεύει ότι η πλατφόρμα των social media «πρόδωσε τη δημοκρατία» και έχει μάλιστα αποδείξεις με τη μορφή εσωτερικών εγγράφων και μελετών που κυκλοφορούσαν εντός της εταιρείας και τα οποία παρέδωσε στη “Wall Street Journal”.

Η αμερικανική εφημερίδα έχει πραγματοποιήσει έως τώρα σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων αξιοποιώντας τα επονομαζόμενα “Facebook Files”. Όπως προκύπτει από τα εσωτερικά έγγραφα που έβγαλε στη φόρα η Χόγκεν, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ γνωρίζει καλά ότι στις πλατφόρμες της ανθούν το μίσος, η βία και η παραπληροφόρηση, όμως δεν κάνει τίποτα να τα σταματήσει γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο χρόνος που περνά ο χρήστης στο Facebook ή το Instagram. «Αυτό που είδα στο Facebook ξανά και ξανά ήταν ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που είναι καλό για το κοινό και αυτό που είναι καλό για το Facebook. Και το Facebook ξανά και ξανά επέλεξε να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, όπως το να βγάλει περισσότερα χρήματα», είπε η Χόγκεν στην εκπομπή “60 Minutes”. Με αυτή τη συνέντευξη αποκαλύπτεται για πρώτη φορά η ταυτότητα του ατόμου που βρίσκεται πίσω από τα “Facebook Files”.

Πριν από ένα μήνα, η Χόγκεν κατέθεσε τουλάχιστον οκτώ διαμαρτυρίες κατά του Facebook στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις οποίες ισχυρίζεται ότι η εταιρεία αποκρύπτει έρευνες σχετικά με τις αδυναμίες της από τους επενδυτές και το κοινό. Και παρέδωσε τα στοιχεία αυτά στη “Wall Street Journal”. Tα επόμενα εικοσιτετράωρα θα καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των προϊόντων και των data.

Η Χόγκεν άρχισε να δουλεύει για την εταιρεία του Facebook το 2019, αφότου προηγουμένως είχε περάσει από γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Google, το LinkedIn και το Pinterest.Το Facebook αρνείται τους ισχυρισμούς της, χαρακτηρίζοντάς τους παραπλανητικούς και επιμένοντας ότι οι πλατφόρμες του κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό. Η Χόγκεν, βέβαια, έχει έναν καλό λόγο να πει για τον Ζάκερμπεργκ. Όπως λέει, «ποτέ δεν ξεκίνησε να φτιάξει μια πλατφόρμα του μίσους, αλλά επέτρεψε να γίνουν επιλογές οι οποίες είχαν ως παρενέργεια το περιεχόμενο του μίσους και εκείνο που διχάζει περισσότερο να διασπείρεται περισσότερο και να φτάνει σε πιο πολλά άτομα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια