Έρχεται ένας πολύ κρύος και δύσκολος χειμώνας

Κόσμος
Έρχεται ένας πολύ κρύος και δύσκολος χειμώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπερθέρμανση της Αρκτικής, ίσως φέρει ισχυρά κύματα ψύχους και στην Ευρώπη

Mε πολύ άγριες διαθέσεις αναμένεται ο φετινός χειμώνας, ο οποίος θα είναι τόσο έντονος, ώστε η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων να τεθεί σε κίνδυνο. Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, γεγονός που σημαίνει πως στο ενδεχόμενο ενός δύσκολου χειμώνα, νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο - τα οποία καλούνται να διαχειριστούν το ενεργειακό κόστος- θα βρεθούν μπροστά σε απογειωμένους λογαριασμούς θέρμανσης και, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, που ήδη επικρίνεται, θα μπορούσε να τεθεί περαιτέρω υπό αμφισβήτηση.

Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα, τουλάχιστον ως προς το μέγεθος του φετινού χειμώνα. Ωστόσο, στον κοινό παρονομαστή τους βρίσκεται το επερχόμενο φαινόμενο La Nina, το οποίο θα μπορούσε για δεύτερη φορά να παγώσει τις βόρειες ΗΠΑ και να φέρει πιο ήπια κλίματα στον Νότο, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλα μέρη του κόσμου, ο καιρός θα είναι ξηρός και ζεστός.

Η πολική δίνη, σύμφωνα με τους ειδικούς, εμφανίζεται ασθενέστερη συγκριτικά με πέρυσι κι επομένως , υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ο παγωμένος αέρας να διαφύγει από την Αρκτική στις εύκρατες ζώνες της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, σκορπίζοντας κύματα ψύχους σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής χρονιάς χρονιάς.

«Αναμένουμε ένα “ζεστό σάντουιτς” αυτή την περίοδο υπερθέρμανσης της Αρκτικής με έναν πιθανόν πολύ κρύο καιρό», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθυντής μετεωρολογίας του Atmospheric G2, Τοντ Κρόφορντ. Με άλλα λόγια, αυτό ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μία πολύ ζεστή αρχή για την περίοδο, η οποία στην συνέχεια θα κρυώσει τον Ιανουάριο, για να ακολουθήσει μια πρώιμη άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις είναι πρώιμες και δε πρέπει να παγιώνονται, καθώς επικρατούν πολλά σενάρια, αλλά και δεδομένα που καθορίζουν την τύχη του φετινού χειμώνα. Το μόνο σίγουρο στα σενάρια που προβληματίζουν είναι το φαινόμενο La Nina, το οποίο ως γνωστόν μπορεί δύναται να επηρεάσει για δεύτερη φορά τα περισσότερα κλίματα. Οταν σχηματίζεται συνήθως φέρνει πιο δροσερό καιρό στον βορειοδυτικό Ειρηνικό των ΗΠΑ, ενώ ξηραίνει και θερμαίνει το νότιο τμήμα της χώρας. Το La Nina επηρεάζει και τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, δυνητικά παγώνοντας την Ιαπωνία και την Κορέα, φέρνοντας ξηρασία στη Βραζιλία και στην Αργεντινή και ξηραίνοντας τμήματα της Κίνας. Παράλληλα, μια ζώνη ανέμων που ονομάζεται πολική δίνη, περιστρέφεται στον Βόρειο Πόλο, κλειδώνοντας μέσα της τον κρύο αέρα. Εάν αυτή ξεφύγει από τα όρια της Αρκτικής, τμήματα της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα βιώσουν πολλαπλά ξεσπάσματα κακοκαιρίας, όπως εκείνο του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, πέρα από τις εναλλαγές του καιρού, το ερώτημα μείζονος σημασίας είναι η διεύθυνσή του. Μια σημαντική εξέλιξη που προσδιορίζει τον προσανατολισμό του είναι η ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΟ), ένα μεταβαλλόμενο μοτίβο υψηλής και χαμηλής πίεσης πάνω από τη Γροιλανδία και τον ωκεανό. Το φαινόμενο μπορεί να μετατοπίσει την καταιγίδα πάνω από την Ευρώπη στον Νότο, κάνοντας τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης αρκετά ψυχρές, υποστήριξε ο μετεωρολόγος της AccuWeather, Τάιλερ Ρόις.

Ο καιρός και η ενεργειακή κρίση φαίνεται πως είναι ανάλογα μεγέθη. Έτσι, όσο πιο παγωμένη γίνει η Ευρώπη, τόσο χειρότερη θα είναι και η ενεργειακή της κρίση.  «Ορισμένα μοντέλα δείχνουν μια εξασθενημένη πολική δίνη, η οποία συχνά ανοίγει την “πόρτα του ψυγείου” και επιτρέπει στον κρύο αέρα να χυθεί νότια στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρασία», ανέφερε η διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Ερευνας Woodwell, δρ Τζένιφερ Φράνσις.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Graphic News

(Φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News