Κόσμος

ΕΕ: Η Πολωνία παραβίασε τους δημοκρατικούς κανόνες περί ανεξαρτησίας των δικαστών

Aποφάνθηκε το Δικαστήριο της ΕΕ

To Δικαστήριο της Ευρωπαικής Ένωσης, έκρινε σήμερα ότι η Πολωνία παραβίασε τους δημοκρατικούς κανόνες σχετικά με την ανεξαρτησία των δικαστών με αποτέλεσμα να επιβάλλει την απομάκρυνση του δικαστή που είχε επικρίνει την πολωνική κυβέρνηση.  

Επίσης προέκυψε ότι η Πολωνία αρνήθηκε στον δικαστή Βάλντεμαρ Ζούρεκ το δικαίωμα στην έφεση, όταν απομακρύνθηκε από τη θέση του το 2018. Τα πολωνικά δικαστήρια θα κρίνουν πώς θα απαντήσουν στην απόφαση, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την δυνατότητα να λάβει νομικά μέτρα για την εφαρμογή της.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Κάλετα έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση «ενθαρρύνει την αναρχία της πολωνικής έννομης τάξης» και ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθεί να αντικαταστήσει το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο στην επόπτευση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος.

Το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) εισήγαγε δραστικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας με το πρόσχημα της ανάγκης απομάκρυνσης προσώπων που ανήκουν στην κομμουνιστική περίοδο, η οποία έληξε πριν από τριάντα χρόνια.

Η αντιπολίτευση, χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΗΠΑ και διεθνείς θεσμοί εποπτείας της τήρησης των δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τις μεταρρυθμίσεις ως μέσον για την φίμωση της κριτικής, την υπαγωγή των δικαστηρίων στον έλεγχο της κυβέρνησης και υπονόμευση του δημοκρατικού συνταγματικού ελέγχου.

Ο Βάλντεμαρ Ζούρεκ, ο οποίος είχε δημοσίως επικρίνει την κυβερνητική μεταρρυθμιστική επίθεση, απομακρύνθηκε από την θέση του σε δικαστήριο της Κρακοβίας και του δόθηκε άλλη θέση. Η έφεσή του απορρίφθηκε.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε ότι ο δικαστής που απέρριψε την έφεση του Ζούρεκ έχει και ο ίδιος διορισθεί μέσω μίας διαδικασίας «που δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες... ως προς την αμεροληψία του» και «είναι πιθανόν να βλάπτει την εμπιστοσύνη την οποία η δικαιοσύνη πρέπει να εμπνέει στους πολίτες σε μία δημοκρατική κοινωνία που διέπεται από το κράτος δικαίου».

Από την στιγμή που η διαδικασία διορισμού του δικαστή αμφισβητείται, η απόρριψη εκ μέρους του της έφεσης του Ζούρεκ «πρέπει να κηρυχθεί άκυρη».

Αξίζει να αναφερθεί πως τα πολωνικά δικαστήρια απαιτείται να κινητοποιηθούν καθώς και να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την μεριά της μπορεί να προσφύγει κατά της πολωνικής κυβέρνησης και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, αν θεωρήσει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αγνοήθηκε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια