Μίχας: Τι κρύβει η στροφή της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών F-16 Viper

Ελλάδα
Μίχας: Τι κρύβει η στροφή της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών F-16 Viper

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας Ζαχαρίας Μίχας αναλύει την κίνηση - ελιγμό της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση σε Viper άλλων 80 F-16

Την στροφή της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ, να αιτηθεί την αγορά 40 μαχητικών αεροπλάνων F-16 Viper και την αναβάθμιση σε Viper άλλων 80 F-16, σχολιάζει ο διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, Ζαχαρίας Μίχας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα defence-point.gr, η οποία επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, έχει φύγει από τουρκικής πλευράς “LoR for LOA” (Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance / Επιστολή Κατάθεσης Αιτήματος με την προοπτική παραλαβής Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής) για τις ΗΠΑ, για 40 ολοκαίνουργια F-16 Block 70/72 (δηλαδή την κορυφαία διαμόρφωση “V”) με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), καθώς επίσης και για την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών F-16 που βρίσκονται στον τουρκικό στόλο στο ίδιο επίπεδο.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία συνδέεται ενδεχομένως με την τύχη των S-400, αλλά την ίδια στιγμή επιδεικνύει και μια υψηλή διπλωματική και στρατηγική κίνηση που αποδεικνύει ότι η τουρκική διπλωματία λειτουργεί με σοβαρές αναλύσεις και δεν πρέπει να υποτιμάται.

Όπως εξηγεί ο κ. Μίχας, είναι απόλυτα ορθολογική κίνηση, εάν αναλογιστεί κανείς το κόστος εισαγωγής σε υπηρεσίας ενός νέου άγνωστου στην Αεροπορία της χώρας μαχητικού, πολλώ δε μάλλον αν δεν προέρχονται από κάποια δυτική χώρα. Όπως επισημαίνει είναι σοφή (γεω)πολιτικά διότι σαν στόχο έχει να κάνει ένα βήμα στην κατεύθυνση «λιωσίματος των πάγων» στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες πετάει «το μπαλάκι», διαμηνύοντας εμμέσως ότι η μη ικανοποίηση της απαίτησης θα έχει κόστος για το οποίο θα ευθύνονται οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, η Τουρκία αποδέχεται τον εξοβελισμό της από το πρόγραμμα του F-35 και ζητά την αμέσως επόμενη κορυφαία επιχειρησιακά επιλογή από τις ΗΠΑ, τα F-16 Block 70/72. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την έγγραφη πρόθεσή της αυτήν, με σκοπό να ενισχύσει τα φιλοτουρκικά αντανακλαστικά πολλών στην Ουάσιγκτον, που θα θεωρήσουν ότι δικαιώνονται, διότι η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν έχει χαθεί οριστικά για τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί ο κ.Μίχας, ο πανέξυπνος -με τη βοήθεια του επιτελείου του- Ερντογάν, θα χρησιμοποιήσει (γεω)πολιτικά την κατάσταση, σε μια προσπάθεια να διαμηνύσει στους Ρώσους και τον Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά, ότι δεν είναι και τόσο απομονωμένος όσο φαντάζονται στη Μόσχα. Θα επιχειρήσει να καταφέρει να δημιουργήσει πλειοδοσία ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ με τη μορφή κινήτρων επιλογής της πλευράς που εκπροσωπούν.

Ακολουθεί η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News