«Έξυπνο» σύστημα καιρού: Προβλέπει τι καιρό θα κάνει τις επόμενες δύο ώρες

Κόσμος
«Έξυπνο» σύστημα καιρού: Προβλέπει τι καιρό θα κάνει τις επόμενες δύο ώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 89% των περιπτώσεων, οι μετεωρολόγοι έκριναν τις προβλέψεις της DeepMind πιο αξιόπιστες από άλλες εναλλακτικές μεθόδους

Ένα «έξυπνο» σύστημα πρόγνωσης καιρού, το οποίο έχει την ικανότητα να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν και πόσο θα βρέξει σε μια περιοχή για τις επόμενες δύο ώρες, ανακάλυψαν το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η θυγατρική εταιρία της Google, DeepMind και η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Ανάμεσα στους ερευνητές είναι και η Ελληνίδα Μαρία Αθανασιάδου, διευθύντρια καινοτομίας στο Εργαστήριο Πληροφορικής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

Οι ερευνητές της εταιρίας παρουσίασαν στο περιοδικό “Nature” έναν αλγόριθμο, ο οποίος υπόσχεται να βελτιώσει τις βραχυπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Οι παραδοσιακές μετεωρολογικές μέθοδοι είναι δύσκολο να πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, συνήθως προβλέπουν καιρικά φαινόμενα για τις επόμενες έξι ώρες έως δυο εβδομάδες.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το χρονικό κενό, μπορεί να κάνει πιο βραχυπρόθεσμες και πιο ακριβείς προγνώσεις για βροχές, καταιγίδες και πλημμύρες σε μια έκταση έως 1.536 χλμ. × 1.280 χλμ., κάτι χρήσιμο εν μέσω κλιματικής κρίσης, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα συχνότερα.

Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» (τροφοδοτήθηκε) με στοιχεία βροχοπτώσεων και δεδομένα ραντάρ των προηγούμενων ετών και, στο 89% των περιπτώσεων, οι μετεωρολόγοι έκριναν τις προβλέψεις της DeepMind πιο αξιόπιστες από άλλες εναλλακτικές μεθόδους, αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας στη δημοσίευσή τους.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News