Κόσμος

Γερμανία: "Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία", ζήτησε η Μέρκελ στον εορτασμό της Ημέρας της Γερμανικής Ενότητας

«Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να εργαζόμαστε για αυτήν ξανά και ξανά, κάθε μέρα», τόνισε η Καγκελάριος

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 31ης Ημέρας της Γερμανικής Ενότητας, στην πόλη Χάλε της Σαξονίας-'Ανχαλτ, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να προστατεύσουμε τη δημοκρατία.

«Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να εργαζόμαστε για αυτήν ξανά και ξανά, κάθε μέρα», τόνισε η Καγκελάριος και προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιθέσεων κατά της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. «Οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και η αύξηση των ψευδών ειδήσεων, η παραπληροφόρηση, η δυσαρέσκεια και το μίσος εντείνονται όλο και περισσότερο», τόνισε και, με το βλέμμα σε ρατσιστικές επιθέσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν στη Γερμανία, πρόσθεσε ότι «η λεκτική βαρβαρότητα και η ριζοσπαστικοποίηση που μπορεί να βιώσει κανείς δεν πρέπει να απαντηθεί μόνο από τα θύματα, αλλά πρέπει να απορρίπτεται από όλους - οι λεκτικές επιθέσεις οδηγούν πολύ γρήγορα στη βία». «Μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί. Η διαφορετικότητα και οι διαφορές δεν είναι εχθροί της δημοκρατίας», συνέχισε η Καγκελάριος και κάλεσε τους πολίτες να είναι «ανοιχτοί στους άλλους».

Η 'Αγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στις μαζικές διαδηλώσεις στην ΛΔΓ, οι οποίες έφεραν τελικά την ελευθερία. «Αυτό ήταν πραγματικό θάρρος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά η κατάσταση», σημείωσε και ευχαρίστησε τόσο τα δημοκρατικά κινήματα στην ανατολική Ευρώπη όσο και τους δυτικούς εταίρους για την υποστήριξη.

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι οποίοι εμπόδισαν την περσινή, 30ή Επέτειο, η 'Αγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, αλλά και «πολιτική αναγκαιότητα» και «δημοκρατική επιβολή». Ομολόγησε μάλιστα ότι επρόκειτο για μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας της.

Η φετινή τελετή πραγματοποιήθηκε υπό περιορισμούς με την συμμετοχή μεταξύ άλλων του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Οικουμενική Δοξολογία έγινε στην Εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, μπροστά από την οποία πραγματοποιούνταν το 1989 διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος της ΛΔΓ.

Ο Επίσκοπος Φάιγκε ανέφερε χαρακτηριστικά «Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα επαγρύπνησης (…) Και σε αυτόν τον κόσμο, να είμαστε λίγο πιο ζεστοί και λίγο πιο ανθρώπινοι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια