Μεξικό: Εορταστική επέτειο για τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας

Κόσμος
Μεξικό: Εορταστική επέτειο για τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 27η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την επέτειο της «θριαμβευτικής εισόδου»

Ένα μεγαλειώδες ιστορικό θέαμα στην πλατεία Σόκαλο στο Μεξικό σηματοδότησε το βράδυ της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου, τους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από την ανεξαρτησία του Μεξικού παρουσία του προέδρου της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η 27η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την επέτειο της «θριαμβευτικής εισόδου» του στρατού των εξεγερμένων στην πόλη του Μεξικού το 1821, η οποία θεωρείται η ιδρυτική πράξη της μεξικανικής ανεξαρτησίας.

«Αυτό που βιώθηκε εκείνη την ημέρα, πριν από 200 χρόνια, σηματοδότησε για πάντα τον πολιτικό αποχωρισμό μας από την Ισπανία», ανέφερε ο αριστερός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ σε μήνυμά του προς το έθνος.

Με πυροτεχνήματα, μουσική και φωτεινά εφέ αναπαραστάθηκαν επεισόδια της ιστορίας του Μεξικού, από τους προϊσπανικούς πολιτισμούς μέχρι τον πόλεμο της ανεξαρτησίας (1810-1821).

Το θέαμα αυτό αποτέλεσε μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που οργανώθηκαν από τη μεξικανική κυβέρνηση για να τιμηθεί τόσο η ίδρυση της πόλης του Μεξικού - Τενοτστιτλάν πριν από 700 χρόνια, όσο και τα 500 χρόνια της ισπανικής κατάκτησης (1521) και τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας του Μεξικού.

Το 2019, ο Λόπες Ομπραδόρ είχε απαιτήσει από την Ισπανία να ζητήσει συγγνώμη για την κατάκτηση του Μεξικού -- κάτι που είχε απορρίψει κατηγορηματικά η Μαδρίτη υποστηρίζοντας πως η κατάκτηση «δεν μπορεί να κριθεί υπό το φως σύγχρονων θεωρήσεων».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News