Γερμανικές εκλογές: Αθρόα η συμμετοχή των πολιτών - Ολα τα σενάρια για τον νικητή

Κόσμος
Γερμανικές εκλογές: Αθρόα η συμμετοχή των πολιτών - Ολα τα σενάρια για τον νικητή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγαλύτερη απο το 2017 καταγράφεται η συμμετοχή των Γερμανών πολιτών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που γνωστοποίησε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο

Η αθρόα συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές αποτυπώνει τα πρώτα δεδομένα που γνωστοποίησε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο. Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των πολιτών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο – ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Η ψήφος πάντως του υποψηφίου καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι συνιστά «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Ο κ. Λάσετ, κατά την άσκηση νωρίτερα σήμερα του εκλογικού του δικαιώματος στο ‘Ααχεν, δίπλωσε το ψηφοδέλτιο κατά τρόπο ώστε να φαίνεται τι είχε ψηφίσει, κάτι που απαγορεύεται.

«Ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα ακυρωθεί.

Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα BILD ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καλεί τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όπως επισημαίνει, η Γερμανία βρίσκεται «ενώπιον μιας πολιτικής μετάβασης», εννοώντας προφανώς το τέλος των 16 ετών διακυβέρνησης της χώρας από τη Μέρκελ. Το διακύβευμα των εκλογών είναι, σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάιερ, «προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χώρα» τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αβέβαιο, καθώς περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία παραμένει αναποφάσιστο.

Η αυξημένη επιστολική ψήφος λόγω πανδημίας, η ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των εδρών στην επικείμενη Βουλή ακόμη και κατά 200(!) σε συνολικά 900 λόγω της εξομάλυνσης που προβλέπει το σύνθετο εκλογικό σύστημα της χώρας και το οριακό προβάδισμα του ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις καθιστούσαν παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη τόσο για την πρωτιά όσο και για τους κυβερνητικούς συνασπισμούς στο Βερολίνο.

Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το σενάριο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, ούτε αυτό της σύμπραξης Σοσιαλδημοκρατών, Κόμματος της Αριστεράς και των Πράσινων, της συνεργασίας στα χρώματα της Γερμανίας ή της Κένυας, πολιτικοί αναλυτές συμφωνούσαν πριν κλείσουν οι κάλπες στην παρακάτω εξίσωση: αν πρώτο κόμμα είναι απόψε οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα δημιουργηθεί πιθανότατα το λεγόμενο «Φανάρι» και αν επικρατήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) τότε η πλάστιγγα γέρνει προς την «Τζαμάικα».

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς φέρονται να έχουν μικρό προβάδισμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 25% των προθέσεων ψήφου. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν το 22% με 23%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Όμως η διαφορά είναι πολύ μικρή για να μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Αναλένα Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%. Πρόκειται για ιστορικό ποσοστό για τους Πράσινους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει το όριο του 10% παρά μόνο το 2009. Όμως ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς τον Απρίλιο εμφανιζόταν πρώτο στις προθέσεις ψήφου.

Υπενθυμίζεται πως στις τελευταίες γερμανικές εκλογές το CDU και το βαυαρικό CSU είχαν συγκεντρώσει 32,9%, το SPD 20,5%, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 12,6%, οι Φιλελεύθεροι 10,7%, το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) 9,2% και οι Πράσινοι 8,9%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News