Κόσμος

Oι πέντε χώρες που ζητούν δίκαιη μεταναστευτική πολιτική – Ανάμεσα τους και η Ελλάδα

Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Ελλάδα ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση η κοινή μεταναστευτική πολιτική να βασίζεται σε μια δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών"

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στη Μάλαγα της Ισπανίας, πέντε χώρες ζητούν δίκαιη και υποχρεωτική κατανομή των ευθυνών εντός της Ευρωπαικής ένωσης έναντι των μεταναστευτικών ροών.

Ειδικότερα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ελλάδα ζητούν μία κοινή μεταναστευτική πολιτική που να βασίζεται στη απόλυτη δικαιοσύνη.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός "προβλέψιμου και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης για τα κράτη που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις αφίξεις (...) λόγω της γεωγραφικής τους θέσης", υπογραμμίζει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Ισπανία, η οικοδέσποινα της συνάντησης. 

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας  για παράδειγμα, αρνήθηκαν να δεχθούν μετανάστες κατά το κύμα του 2015 που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στη Συρία.

"Η φωνή μας και το όραμά μας πρέπει όχι μόνο να ληφθούν υπόψη, αλλά να γίνουν κεντρικό θέμα στην ευρωπαϊκή πολιτική", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι αναχωρήσεις μεταναστών, οι συλλήψεις και οι αφίξεις στην κεντρική Μεσόγειο αυξάνονται φέτος.

Τουλάχιστον 1.113 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο το πρώτο εξάμηνο του 2021 στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ισπανία, σύμφωνα με τον ΔΟΜ του οποίου η έκθεση του 2020 υπολόγιζε σε 17.000 τον αριθμό των θανάτων που συνδέονταν με τους παράνομους αυτούς διάπλους μεταξύ 2014 και 2018.

Η οργάνωση SOS Méditerranée δηλώνει από την πλευρά της ότι διέσωσε περισσότερους από 34.000 ανθρώπους από τον Φεβρουάριο του 2016, αρχικά με το πλοίο Aquarius, στη συνέχεια με το Ocean Viking.

Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια