Κόσμος

Νορβηγία - κορωνοϊός: Άρει τα περιοριστικά μέτρα το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου

«Είναι 561 ημέρες από τότε που εισάγαμε τα πιο σκληρά μέτρα στη Νορβηγία εν καιρώ ειρήνης…Τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Σε άνοιγμα της κοινωνίας και οικονομίας αναμένεται να προβεί η Νορβηγία, δίνοντας ένα τέλος στα μέτρα της πανδημίας που προξένησαν ζημιά σε πολλές επιχειρήσεις και περιόρισαν τις κοινωνικές συναναστροφές.

Η χώρα έρχεται να προστεθεί σε μια μικρή αλλά διευρυνόμενη ομάδα κρατών --συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Βρετανίας-- που έχουν άρει όλους τους εγχώριους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Είναι 561 ημέρες από τότε που εισάγαμε τα πιο σκληρά μέτρα στη Νορβηγία εν καιρώ ειρήνης…Τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. Οι περιορισμοί θα τερματιστούν αύριο στις 16.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας).

Η απόφαση να μην απαιτείται πλέον κοινωνική αποστασιοποίηση θα επιτρέψει σε χώρους πολιτισμού και αθλητισμού να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα ενώ τα εστιατόρια μπορούν να είναι γεμάτα και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να ανοίξουν και πάλι.

Η Σόλμπεργκ είχε έως τώρα εφαρμόσει τις τρεις πρώτες φάσεις ενός σχεδίου τεσσάρων σταδίων για άρση των κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τον Μάρτιο του περασμένου έτους αλλά το τελικό βήμα αναβλήθηκε πολλές φορές εν μέσω ανησυχιών για τα ποσοστά των μολύνσεων.

«Εν ολίγοις, μπορούμε τώρα να ζήσουμε φυσιολογικά», δήλωσε η Σόλμπεργκ.

Περίπου το 76% όλων των Νορβηγών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ενώ το 67% είναι πλήρως εμβολιασμένο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επιστρέψει σε μια ομαλή καθημερινότητα, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Ο κόσμος συνεχίζει να αρρωσταίνει και άρα είναι σημαντικό όλοι να εμβολιαστούν", πρόσθεσε η ίδια. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτοί που μολύνονται με κορονοϊό θα πρέπει και πάλι να μπαίνουν σε καραντίνα.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επίσης θα χαλαρώσουν και η κυβέρνηση δεν θα συμβουλεύει πλέον τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια εκτός Ευρώπης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να ισχύουν κάποιοι περιορισμοί για όσους φθάνουν από χώρες με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Η Σόλμπεργκ ευχαρίστησε τις κρατικές υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με τη διαχείριση της πανδημίας καθώς και τους Νορβηγούς πολίτες.

«Το μόνο που θέλω να πω είναι: ευχαριστώ πάρα πολύ Νορβηγία», δήλωσε η Σόλμπεργκ.

φωτογραφία (unsplash)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια