Κόσμος

Κορωνοϊός - έρευνα: Τα αυτο-αντισώματα της βαριάς νόσησης μπορούν να επιτεθούν στους υγιείς ιστούς

Για την ώρα απουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν με βεβαιότητα πόσο χρονικό διάστημα μπορούν τα αυτό-αντισώματα να παραμείνουν στον οργανισμό του ασθενούς

 Το συμπέρασμα μίας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης με υπεύθυνη μια Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς έδειξε ότι η βαριά νόσος covid-19 ενδέχεται να ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να παράγει τα λεγόμενα αυτό-αντισώματα. Τα συγκεκριμένα αντισώματα μπορούν να επιτεθούν στους υγιείς ιστούς και να προκαλέσουν φλεμονώδεις και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη βιοπαθολόγο δρα Χρυσάνθη Σκευάκη του Ινστιτούτου Εργαστηριακής Ιατρικής του γερμανικού Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ και τον δρα Πολ Ουτζ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 147 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 και βρήκαν ότι περίπου οι μισοί (50%) είχαν παράγει αυτο-αντισώματα στον οργανισμό τους, έναντι μόνο 15% στην ομάδα ελέγχου των 41 υγιών εθελοντών.

 Οι επιστήμονες είχαν πάρει δείγματα αίματος κατά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, καθώς επίσης σε διαφορετικές ημέρες νοσηλείας, και έτσι μπόρεσαν να καταγράψουν διαχρονικά την εξέλιξη των αυτο-αντισωμάτων IgG. Διαπιστώθηκε ότι μέσα σε μία εβδομάδα το ένα πέμπτο των ασθενών (20%) είχαν αναπτύξει νέα αυτο-αντισώματα που δεν υπήρχαν κατά την έναρξη της νοσηλείας τους.

 Ο δρ Ουτζ επεσήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, καθώς «δεν μπορεί να ξέρει κανείς εκ των προτέρων εάν, όταν αρρωστήσουν με Covid-19, θα είναι μία ήπια περίπτωση. Εάν κάποιος αρρωστήσει βαριά, μπορεί να αποκτήσει πρόβλημα εφ' όρου ζωής, επειδή ο κορονοϊός μπορεί να διαταράξει την αυτο-ανοσία του».

Για την ώρα απουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν με βεβαιότητα πόσο χρονικό διάστημα μπορούν τα αυτό-αντισώματα να παραμείνουν στον οργανισμό του ασθενούς, όμως θεωρείται πιθανό ότι είναι δυνατό ένας ασθενής με κορωνοϊο να εμφανίσει αυτοάνοσο νόσημα.

(φωτογραφία unsplash)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια