Κόσμος

Ενθρονίστηκε το Σάββατο ο νέος Μητροπολίτης Γαλλίας Δημήτριος

Νέος ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Γαλλίας ενθρονίστηκε το περασμένο Σάββατο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι

Νέος ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Γαλλίας Δημήτριος ενθρονίστηκε το περασμένο Σάββατο, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, ανακοίνωσε η Σύνοδος Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας (AEOF).

Ο Δημήτριος Πλουμής εξελέγη τον Ιούλιο από την Αγία Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και αντικαθιστά τον μητροπολίτη Εμμανουήλ Αδαμάκη, που κατείχε τη θέση αυτή από το 2003.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη ο νέος μητροπολίτης, ηλικίας 42 ετών, ιερουργούσε επί έξι χρόνια στην ιστορική ορθόδοξη εκκλησία της Μασσαλίας. Συμμετείχε επίσης «σε πολυάριθμες οικουμενικές και διαθρησκευτικές πρωτοβουλίες», αναφέρει η AEOF. Έχει σπουδάσει στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε το 2007 ενώ ομιλεί την ελληνική, τη γαλλική και την αγγλική.

Είναι επίσης πρόεδρος της AEOF και με τον τίτλο αυτό ο κύριος συνομιλητής της δημόσιας εξουσίας στη Γαλλία για την ορθόδοξη λατρεία.

Σε ανακοίνωσή τη η Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα συγκινήσεως τελέσθηκε κατά το Τυπικό της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Δημητρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου τρ. έτους.

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ.Αρσένιος, ο οποίος στον λόγο του μετέφερε στον νέο Ποιμενάρχη τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου του Παναγιωτάτου. Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως παρέστησαν, η πρέσβυς της Ελλάδος στη Γαλλία κα. Αγλαΐα Μπαλτά, η οποία ανέγνωσε το γράμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, υπεύθυνου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, καθώς και οι έλληνες πρέσβεις στον OΟΣΑ και στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρέσβης κ. Γεώργιος Σιακαλής. Τον νέο Μητροπολίτη τίμησαν με την παρουσία τους οι Μητροπολίτες της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας, ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης, ο εκπρόσωπος του Νούντσιου του Βατικανού στην Γαλλία, Επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και άλλων χριστιανικών Ομολογιών. Εκ μέρους του ιερού κλήρου και των μοναστικών κοινοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Σεβασμιώτατο κ.Δημήτριο καλωσόρισε και προσεφώνησε καταλλήλως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ.Ειρηναίος. Στην τελετή παρέστησαν εκ μέρους των εγχωρίων αρχών ο Αντιπεριφερειάρχης της πόλεως των Παρισίων και εκπρόσωποι άλλων θεσμών. Παρευρέθησαν, ακόμη, οι Πρέσβεις της Σερβίας και της Τουρκίας, μέλη του Ελληνικού Διπλωματικού Σώματος, Στρατιωτικοί Ακόλουθοι, πρόεδροι των Ελληνικών και Κυπριακών Κοινοτήτων των Παρισίων και άλλων πόλεων της Γαλλίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., Ευεργέτες της Ι.Μ.Γαλλίας, κληρικοί και μοναχοί της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και άλλων Μητροπόλεων και πλήθος πιστών από το Παρίσι, τη Θεσσαλονίκη, την Μασσαλία και άλλες πόλεις της Γαλλίας και του Εξωτερικού. Τους ιερούς Ύμνους της Ακολουθίας έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών από το Παρίσι και την Θεσσαλονίκη.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο κ. Δημήτριος αναφέρθηκε με σεβασμό στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και στους δεσμούς της εν Κωνσταντινουπόλει Μητρός Εκκλησίας με την Ι. Μητρόπολη Γαλλίας. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ιστορία και τον πολιτισμό της Γαλλίας καθώς και στην συμβολή της στα Γράμματα και τις Τέχνες. Εξέφρασε τέλος την πρόθεσή του, πορευόμενος με γνώμονα την θυσιαστική αγάπη του Χριστού, να είναι διάκονος του λαού του Θεού ώστε όλοι να νιώσουν την μέριμνα της Εκκλησίας».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια