Επικοινωνία Μπάιντεν με Μακρόν: «Η κρίση θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν καλύτερες συνομιλίες»

Κόσμος
Επικοινωνία Μπάιντεν με Μακρόν: «Η κρίση θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν καλύτερες συνομιλίες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν ένα κύκλο «καλύτερων διαβουλεύσεων», ώστε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη»

Έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, επήλθαν τάσεις αποκλιμάκωσης της «κρίσης» μεταξύ τους, σχετικά με την ένταση που είχε δημιουργήσει η συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας με τη Αυστραλία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από την μεριά του κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας παραδέχτηκε πως μια διαβούλευση των ΗΠΑ με τη Γαλλία πριν από την ανακοίνωση του συμφώνου με την Αυστραλία, θα μπορούσε να αποτρέψει τη διπλωματική διαμάχη που ακολούθησε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Επιστρέφει στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος πρέσβης

Η Γαλλία, την προηγούμενη εβδομάδα, ανακάλεσε τους πρέσβεις της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, αφού προηγουμένως ΗΠΑ και Βρετανία υπέγραψαν μια αμυντική συμφωνία με την Αυστραλία, με αποτέλεσμα η Καμπέρα να ακυρώσει ένα προηγούμενο deal αγοράς υποβρυχίων γαλλικού σχεδιασμού, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται να έχει πάρει την απόφαση να επαναφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Γάλλο Πρέσβη. Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρεσβευτής, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή αυτήν την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

Βασική παράμετρος της επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών αποτέλεσε η συμφωνία να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε βάθος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, κάτι που αναφέρθηκε εκτενώς και από το γραφείο του Μακρόν.

Αναμένουμε, ωστόσο, την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Ευρώπη στα τέλη του Οκτωβρίου.

Επίσης το γραφείο του Μακρόν επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους σε αντιτρομοκρατικές αποστολές υπό την ηγεσία ευρωπαϊκών χωρών στο Σαχέλ της Αφρικής.

Να αναφερθεί πως οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, στη διάρκεια της Συνόδου της G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News