ΗΠΑ: Εκτίναξη τιμών στα χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια λόγω πανδημίας

Κόσμος
ΗΠΑ: Εκτίναξη τιμών στα χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια λόγω πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η πανδημία μπορεί να επηρεάσει μία παράδοση που τηρεί το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, τον στολισμό του δέντρου

Εκτίναξη των τιμών στα συνθετικά χριστουγεννιάτικα δέντρα αναμένουν οι πολίτες στις ΗΠΑ. Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, απορροια των οικονομικών επιπτώσεων κατά τη διαχείριση της πανδημίας, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των διεθνών μεταφορών, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα ως προς την αγορά των χριστουγεννιάτικων στολισμών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, αρκετές εταιρείες ενδέχεται να ανεβάσουν τις τιμές τους ακόμη και κατά διψήφια ποσοστά της τάξης του 20%. «Εμείς οφείλουμε να ανεβάσουμε τις τιμές.  Στα χριστουγεννιάτικα  δένδρα η αύξηση θα είναι κατά μέσο στο 20% υψηλότερα» ανέφερε ο Mac Harman, επικεφαλής της εταιρείας Balsam Hill. Η εταιρεία βρίσκεται στην Καλιφόρνια  και πραγματοποιεί πάνω από 200 δισ. ετήσιες πωλήσεις, σε συνθετικά χριστουγεννιάτικα δένδρα και σε άλλους στολισμούς στις ΗΠΑ.

Ο Mac Harman, μεταξύ άλλων, δήλωσε  ότι ακόμη και μετά από τέτοιες τσουχτερές αυξήσεις οι εταιρείες θα σημειώσουν ζημία, καθώς οι ναύλοι έχουν σημειώσει αύξηση ακόμη και της τάξης του 300% ανά κοντέινερ.

Ταυτόχρονα, ο Κρις Μπάτλερ, διευθύνων σύμβουλος  χονδρεμπορικής εταιρείας που προμηθεύει με συνθετικά χριστουγεννιάτικα δέντρα πελάτες όπως η Amazon, η Walmart και τα Target, δήλωσε ότι αναμένεται οι καταναλωτές φέτος να θέλουν να δωρίσουν στον εαυτό τους έναν εντυπωσιακό στολισμό, με την εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης να φτάνει στο 25% σε σχέση με πέρσι.

Ο Κρις Μπάτλερ μεταξύ άλλων εξέφρασε την ανησυχία του πως εάν η ζήτηση είναι ιδιαιτέρως ισχυρή, ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα στον εφοδιασμό εξαιτίας των καθυστερήσεων των πλοίων. Το μεγαλύτερο μέρος των χριστουγεννιάτικων δέντρων και προϊόντων κατασκευάζονται στην Κίνα.

«Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των χριστουγεννιάτικων δένδρων, πιστεύουμε πως είμαστε 10% κάτω από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δε συμβαίνει μόνο με τα δένδρα αλλά και με τα στεφάνια και τις γιρλάντες». Ο Μπάτλερ μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η National Tree Company αυξάνει τις τιμές χονδρικής των δέντρων κατά 20% έως 25% λόγω του υπέρογκου κόστους μεταφοράς.

Ήδη, εταιρείες που πωλούν εποχιακά είδη έχουν αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, με ελλείψεις προϊόντων που προορίζονται για τους στολισμούς των εορτών του φθινοπώρου.

Και καθώς τα Χριστούγεννα – και κυρίως ο στολισμός του δέντρου που προηγείται ακόμη και κατά ένα μήνα για πολλούς καταναλωτές – πλησιάζουν, η ανησυχία των εμπόρων αυξάνεται: Θα θέλει κανείς τα στολίδια τους, αν αυτά φτάσουν στον προορισμό τους στα μέσα Δεκέμβρη;

Με πληροφορίες από CNN

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News