Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό κατά 94% έναντι της Covid-19 με επιπρόσθετη δόση

Ελλάδα
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό κατά 94% έναντι της Covid-19 με επιπρόσθετη δόση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson τείνει να μετατραπέι σε... διδοσικό, καθώς, όπως επισημαίνει η εταιρεία, εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα μέχρι και 94% αν χορηγηθεί δύο μήνες μετά την πρώτη δόση

Άκρως αποτελεσματική αποδεικνύεται με βάση τις κλινικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Το γνωστό ως μονοδοσικό εμβόλιο τείνει να μετατραπεί σε διδοσικό, καθώς εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα μέχρι έως και 94% αν χορηγηθεί δύο μήνες μετά την πρώτη δόση. Μπορεί όμως να αγγίξει και το 100% εάν η πρώτη με τη δεύτερη δόση έχουν χρονική απόσταση έξι μήνες.

Το γνωστό  σε όλους μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μετατρέπεται σε διδοσικό, ύστερα από την απόφαση της φαρμακοβιομηχανίας  να ανακοινώσει μια δεύτερη, ενισχυτική δόση. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η χορήγηση μιας δεύτερης ενισχυτικής δόσης  μόλις δύο μήνες μετά την πρώτη ανεβάζει πολύ σημαντικά τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η  Johnson & Johnson δήλωσε ότι η τρίτη και τελική φάση των κλινικών ερευνών κατέδειξε αποτελεσματικότητα κατά 94% έναντι της συμπτωματικής Covid-19 στις ΗΠΑ, και προστασία κατά 75% παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την εταιρεία η δεύτερη δόση δύο μήνες μετά την πρώτη δόση αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων τέσσερις έως έξι φορές. Μετά το πέρας χρονικού διαστήματος έξι μηνών μετά την πρώτη δόση,  ο αριθμός των αντισωμάτων αυξήθηκε κατά δώδεκα φορές πράγμα που σημαίνει πως ο οργανισμός είναι αρκετά ισχυρός σε περίπτωση που υπάρχει χρονική απόσταση μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσεις.

Όσον αφορά τη νόσηση από covid με σοβαρές επιπλοκές, η δεύτερη δόση προσέφερε 14 ημέρες μετά τη χορήγησής της προστασία και άμυνα του οργανισμού που άγγιζε ακόμη και το 100%, σύμφωνα με έρευνα της Johnson & Johnson.

Η συγκεκριμένη μελέτη διήρκησε ένα σύντομο χρονικό διάστημα 36 ημερών. Κατέδειξε ωστόσο πως υπήρχε καλή αποδοχή της δεύτερης δόσης του εμβολίου από τους οργανισμούς των εθελοντών που συμμετείχαν στις μελέτες.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η Johnson & Johnson εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει σαφές ότι δεν υπάρχουν στοιχεία περιορισμένης αποτελεσματικότητας του εμβολίου που διοχέτευσε   στο χ  ρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου- Ιουλίου, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα.

Η εταιρία τόνισε ακόμη ότι δεν καταγράφηκε κάμψη της επίδρασης του εμβολίου κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο, παρά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στο μεταξύ.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στις κλινικές μελέτες του ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Για άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, το εμβόλιο ήταν 86% αποτελεσματικό στην  πρόληψη της νοσηλείας έναντι 78% για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News