Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από Βρετανία και ΕΕ

Κόσμος
Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από Βρετανία και ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ αίρουν την ταξιδιωτική απαγόρευση για τους πλήρως εμβολιασμένους επιβάτες από Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία από τον Νοέμβριο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μειώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Νοέμβριο, δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ένα άτομο εξοικειωμένο με το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, θα απαιτήσουν από ενήλικες ξένους υπηκόους που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ να εμβολιαστούν πλήρως αναφέρει ο διεθνής τύπος. Ο Λευκός Οίκος ετοιμαζόταν να κάνει την ανακοίνωση σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων στοιχείων στο σχέδιο για διεθνή ταξίδια.

Η άρση των περιορισμών στα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική είδηση για χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες.

Η εξέλιξη είναι ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση ενός από τα πολλά αναδυόμενα ρήγματα μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των αξιωματούχων στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια εχει δημιουργηθεί μια αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας σχετικά με μια συμφωνία για τον εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνικά υποβρύχια, στερώντας τη Γαλλία από μια σύμβαση για την παροχή συμβατικών υποθαλάσσιων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπήρχαν διαβουλεύσεις με την ομάδα του Μπάιντεν για το Αφγανιστάν.

 Η ταξιδιωτική βιομηχανία δέχεται ευνοϊκά την συγκεκριμένη συνθήκη η οποία άσκησε πίεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την άρση ορισμένων κανόνων που εμποδίζουν τον διεθνή τουρισμό. Αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και ομάδες φιλοξενίας είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους για να επιτρέψουν στους εμβολιασμένους τουρίστες από το εξωτερικό να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάνοντας μία αναδρομή οι αμερικανικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιόρισε τα ταξίδια από την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό το βήμα απέτυχε να αποτρέψει τον ιό να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά προστέθηκαν επιπλέον χώρες στον κατάλογο ως υγεία αξιωματούχοι πίεσαν τον Λευκό Οίκο να περιορίσει την είσοδο από μέρη όπου τα ποσοστά κρουσμάτων ήταν υψηλά.

Ο Τραμπ πρόσθεσε χώρες στη Ζώνη Σένγκεν - η οποία περιλαμβάνει 26 κράτη στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας - μαζί με την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ινδία προστέθηκαν χωριστά. Έκλεισαν επίσης τα χερσαία σύνορα με τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Μπάιντεν είχε διατηρήσει τις αυστηρές απαγορεύσεις για μη ουσιώδη ταξίδια, ακόμη και όταν τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη αυξήθηκαν, αναφέροντας τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της πανδημίας και την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα.

Αλλά το σύστημα αποδείχθηκε εκνευριστικό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, των οποίων οι πολίτες των χωρών εξακολουθούσαν να απαγορεύεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και όταν αυτά τα έθνη έφεραν αντίστροφα τις υποθέσεις τους εν μέσω επιτυχημένων εκστρατειών εμβολιασμού. Οι χώρες με υψηλότερες περιπτώσεις που δεν ήταν στον κατάλογο δεν υπόκεινται στους κανόνες.

Κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε άτομα που επιθυμούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μετατραπεί σε μια μεγάλη διατλαντική ρήξη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, απογοητευμένοι από την προφανή έλλειψη προόδου, άρχισαν να δημοσιοποιούν τα παράπονά τους. Είπαν ότι οι κανόνες βλάπτουν τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ευρώπη άνοιξε τα σύνορά της για τους Αμερικανούς τον Ιούνιο, αλλά τον περασμένο μήνα ανέτρεψε την πορεία της, αφαιρώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από έναν ασφαλή κατάλογο χωρών των οποίων οι πολίτες εξαιρούνται από τις απαιτήσεις καραντίνας ή δοκιμών. Ο θυμός για την έλλειψη ανταπόδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδότησε εν μέρει την απόφαση, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του να αποκαταστήσει τις ξεφτισμένες συμμαχίες και πέρασε ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού του στην Ευρώπη τον Ιούνιο διακηρύσσοντας τη δέσμευσή του για διατλαντικούς δεσμούς. Ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης μια σειρά ειδικών ομάδων που είχαν σκοπό να εξετάσουν την επαναλειτουργία των ταξιδιών, αλλά οι μήνες πέρασαν με λίγα να δείξουν την προσπάθεια.

Υπό την εποπτεία της ομάδας αντιμετώπισης Covid-19 του Λευκού Οίκου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, οι ομάδες περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, καθώς και αξιωματούχους από τα Υπουργεία Επικρατείας, Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, Εσωτερικής Ασφάλειας και Μεταφορών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και του Μεξικού και συναντήθηκαν αρκετές φορές για να συζητήσουν την κατάσταση επαναλειτουργίας από τότε που η κυβέρνηση τους ανακοίνωσε στην έναρξη του πρώτου ξένου ταξιδιού του Μπάιντεν τον Ιούνιο. Υπήρξαν επίσης πολλαπλές μικρότερες ομαδικές συνομιλίες μεταξύ αυτών των μεγαλύτερων συναντήσεων για συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η επιδημιολογική κατάσταση, οι παραλλαγές, η παρακολούθηση και οι προσπάθειες εμβολιασμού και τα σχέδια για την αλλαγή των ταξιδιωτικών περιορισμών, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNN.

Αλλά μερικοί άνθρωποι εξοικειωμένοι με τις ομάδες εργασίας αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητά τους, καθώς άλλες χώρες άρχισαν να ανοίγουν στους Αμερικανούς με μικρή σαφήνεια για το αν οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν. Μια πηγή εξοικειωμένη με τις συζητήσεις περιέγραψε "παράλυση μεταξύ των οργανισμών" στα επόμενα βήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News