Κατάργηση της χρήσης ζώων στην έρευνα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κόσμος
Κατάργηση της χρήσης ζώων στην έρευνα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με οργανωμένο σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα δρομολογείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα της Κατάργηση της χρήσης ζώων στην έρευνα

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα της κατάργησης της χρήσης ζώων στην έρευνα έχει πέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων με την ύπαρξη σχεδίου δράσης καθώς και με χρονοδιαγράμματα.

Οι αρμόδιοι έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους σχετικά με το θέμα και πιο συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές απαιτούν να διατεθεί μία επαρκής μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για να ενισχυθεί και να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη ανάπτυξη διαφορετικών και εναλλακτικών μεθόδων στην διάθεση της έρευνας.

Ήδη στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» έχει υπογραμμιστεί με «κεφαλαία γράμματα» πως οι επιστήμονες, οι τεχνικοί και οι ερευνητές να έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν στη χρήση προηγμένων μη ζωτικών μοντέλων και φυσικά στην αλληλεπίδραση και στην ανταλλαγή των καλύτερων τεχνολογικών πρακτικών.

Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όλες οι προηγούμενες δοκιμές που έγιναν σε ζώα οι οποίες συνέβαλαν αποτελεσματικά στην γενικότερη ιατρική πρόοδο σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων σαφώς και των εμβολίων COVID-19 είναι κάτι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αναγνωρίζει αλλά προφανώς θεωρεί πως είναι η στιγμή αυτή η πρακτική να μείνει στο παρελθόν ή ίσως να χρησιμοποιεί μόνο σε ιδιάζουσες περιπτώσεις μη διαθεσιμότητας μεθόδων που δεν είναι ζωικές.

Επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση τονίζει πως σε τέτοια καθεστώτα, δηλαδή στη χρήση ζώων για ερευνητικά μοντέλα, θα ήταν εύλογο  να υπάρξουν πρακτικές που ελαχιστοποιούν τον πόνο, την αγωνία, την ταλαιπωρία.

Είναι σαφές πως ένα τέτοιο ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με 667 ψήφους υπέρ και 4 κατά,  «αγγίζει» την συνείδηση όλων καθώς η μη χρήση των ζώων στην έρευνα αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική καινοτομία παγκοσμίως.

Άλλωστε η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ στοχεύει στην προστασία και στην καλή διαβίωση των ζώων που εξακολουθούν να χρειάζονται στα ερευνητικά εργαστήρια. Ο τελικός στόχος συνεπώς της νομοθεσίας αποσκοπεί να σταματήσει τη χρήση των ζώων για επιστημονικούς σκοπούς, αντικαθιστώντας, μειώνοντας και βελτιώνοντας συνεχώς τη χρήση τους στην έρευνα, τις κανονιστικές δοκιμές και την εκπαίδευση.

Κάνοντας μία αναδρομή… Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Επιτροπής, εκτράφηκαν και σκοτώθηκαν περίπου 12 εκατομμύρια ζώα για σκοπούς δοκιμών να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικά πειράματα.

Η ΕΕ, από το 1986 διαθέτει στην παρακαταθήκη της ειδική νομοθεσία σχετικά με την χρήση ζώων για εξολοκλήρου επιστημονικές πρακτικές. Οι ισχύοντες κανόνες περιορίζουν τις δοκιμές σε ζώα για έρευνα και θέτουν ελάχιστες απαιτήσεις για τη φιλοξενία και τη φροντίδα των ζώων. Οι δοκιμές σε ζώα για τελικά καλλυντικά προϊόντα απαγορεύονται στην ΕΕ από το 2004 και για συστατικά καλλυντικών από το 2009.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News