Αφγανιστάν: Άνοιξαν τα σχολεία οι Ταλιμπάν, μόνο για τα αγόρια - Τι ζητά η UNESCO

Κόσμος
Αφγανιστάν: Άνοιξαν τα σχολεία οι Ταλιμπάν, μόνο για τα αγόρια - Τι ζητά η UNESCO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα αγόρια επετράπη να επιστρέψουν κανονικά στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας - Η UNESCO ζητά την επιστροφή στις τάξεις και των κοριτσιών

Η UNESCO, η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, απηύθυνε σήμερα έκκληση για το άνοιγμα των σχολείων για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας έναντι των «μη αναστρέψιμων συνεπειών» για το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Μονάχα στα αγόρια επετράπη σήμερα να επιστρέψουν στις τάξεις τους στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, που πλέον κυβερνάται από τους Ταλιμπάν. «Εάν αυτή η απαγόρευση (για τα κορίτσια) θα διατηρηθεί, θα συνιστά μια σημαντική παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση για τα κορίτσια και τις γυναίκες», κατήγγειλε η UNESCO σε ένα δελτίο τύπου.

«Καλούμε τους υπεύθυνους αυτής της ανακοίνωσης να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να ξανανοίξουν τα σχολεία για όλους τους Αφγανούς μαθητές, αγόρια και κορίτσια».

Η διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ εκτιμάει, στο ίδιο δελτίο τύπου, ότι το «μέλλον του Αφγανιστάν εξαρτάται από την εκπαίδευση των κοριτσιών και των αγοριών» και πρόσθεσε ότι «είναι το ίδιο σημαντικό στο σύνολο των γυναικών εκπαιδευτικών να επιτραπεί να επιστρέψουν στο σχολείο για να διδάξουν, προσφέροντας ένα ασφαλές και ανοικτό σε όλους περιβάλλον μάθησης».

Δέκα ημέρες μετά την επαναλειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε χθες ότι «όλοι οι καθηγητές και οι μαθητές» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις τους, χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε καθηγήτριες και μαθήτριες.

«Η UNESCO προειδοποιεί έναντι των μη αναστρέψιμων συνεπειών που θα μπορούσε να προκαλέσει το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στα κορίτσια να επιστρέψουν σύντομα στο σχολείο, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης», συνέχισε η Αζουλάι.

«Ειδικότερα, μια καθυστερημένη επιστροφή των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κινδυνεύει να τις θέσει στο περιθώριο στην εκπαίδευση και τελικά στη ζωή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν πλήρως την εκπαίδευσή τους και να τις εκθέσει σε αρνητικούς μηχανισμούς προσαρμογής, όπως τον εξαναγκαστικό γάμο», σύμφωνα με την ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News