Έρευνα: Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Κόσμος
Έρευνα: Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με έρευνα, όσοι έχουν λάβει ενισχυτική δόση ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να μολυνθούν από τη νόσο Covid-19 κατά 11 φόρες

Καθώς ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση έχει ξεκινήσει για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα, σε πολλές χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και στην απέναντι άκρη του Ατλαντικού ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σε εξέλιξη και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Πολλές χώρες επενδύουν στην τρίτη δόση με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας. Αυτό επισημαίνουν επιστήμονες οι οποίοι αντλούν στοιχεία από έρευνες.

Συγκεκριμένα, στο Ισραήλ, οι τρίτες δόσεις (αναμνηστικές) είναι ήδη παλιές ειδήσεις, εγκρίθηκαν για άτομα άνω των 60 ετών από τα τέλη Ιουλίου και η κυβέρνηση τις καθιστά σταδιακά διαθέσιμες σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η επιπλέον τρίτη δόση είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε μήνες από τότε που εμβολιάστηκαν με τη δεύτερη δόση.

Ο κατάλογος των χωρών που ακολούθησαν  το παράδειγμα  του Ισραήλ αυξάνεται καθημερινά. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ενισχυτικό πρόγραμμα εμβολιασμού για όλους άνω των 50 ετών και εκείνους με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα-όπως και η Σιγκαπούρη (αλλά για τους ανοσοκατεσταλμένους και άνω των 60 ετών).

Στις ΗΠΑ, εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον δόσεις έχουν δοθεί σε κλινικά ευάλωτα άτομα από τις 13 Αυγούστου και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει σχέδια να τις παρέχει για όλους τους Αμερικανούς ενήλικες μόλις περάσουν οκτώ εβδομάδες από τη δεύτερη δόση τους. Άλλα έθνη με παρόμοια ενισχυτικά προγράμματα περιλαμβάνουν την Ιταλία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Είναι όμως απαραίτητη η Τρίτη δόση;

"Αυτή είναι μια υπενθύμιση:" προειδοποίησε πρόσφατα ένας γιατρός στο Twitter, "εάν έχετε άτομα υψηλού κινδύνου στο σπίτι που εμβολιάστηκαν στις αρχές του 2021, αξίζει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γύρω τους".  Είναι μια ανησυχητική παρατήρηση, αλλά η ευρύτερη εικόνα μπορεί να μην είναι τόσο τρομερή όσο ακούγεται.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως  τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για να προστατεύουν τους ανθρώπους από το θάνατο, ανεξάρτητα από το πότε εμβολιάσθηκαν-και σε αυτό συμβάλλει ότι ο κίνδυνος να σκοτωθούν τα εμβολιασμένα άτομα από τον Covid-19 ήταν εξαιρετικά μικρός από την αρχή.

Επιστημονική μελέτη

Μια επιστημονική μελέτη για πλήρως εμβολιασμένους άνω των 60 ετών διαπίστωσε ότι όσοι είχαν λάβει αναμνηστική δόση πέντε μήνες μετά το δεύτερο εμβόλιο τους είχαν πολύ πιο ισχυρή ανοσία-είχαν πάνω από 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον Covid-19 και 19 φορές λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια από εκείνους που δεν είχαν λάβει την τρίτη δόση.

Ομοίως, τα ίδια τα δεδομένα της Pfizer δείχνουν ότι οι ενισχυτικές λήψεις μπορούν να επαναφέρουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στο 95%. Και υπάρχουν άλλα αποκόμματα αποδεικτικών στοιχείων από όλο τον κόσμο.

Σε μια πρόσφατη δοκιμή αναμνηστικών βολών σε λήπτες μοσχεύματος οργάνων, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι η παροχή επιπλέον δόσης του εμβολίου Moderna οδήγησε σε σημαντικό άλμα στους δείκτες ανοσίας, σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου.

Atul Humar: «Υπάρχει πειστικό όφελος »

"Από όσο γνωρίζω, είναι η μόνη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για να εξετάσουμε μια τρίτη δόση", λέει ο Atul Humar, ανώτερος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ερευνών του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο. «Και έδειξε ένα πολύ πειστικό όφελος». Αν και η μελέτη δεν παρακολούθησε τα αποτελέσματα της νόσου των ασθενών, το 60% αυτών που έλαβαν την τρίτη δόση έφτασαν το όριο προστατευτικών επιπέδων εξουδετέρωσης αντισωμάτων, έναντι μόλις 25% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

 Με πληροφορίες από ΒΒC

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News