Το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο τυλίγεται με «ανθεκτική» στη φωτιά κουβέρτα (βίντεο)

Κόσμος
Το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο τυλίγεται με «ανθεκτική» στη φωτιά κουβέρτα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες διάσωσης γιγάντιων δέντρων από πυρκαγιές που απειλούν το εθνικό πάρκο Sequoia στην Καλιφόρνια

Οι πυροσβέστες έχουν τυλίξει τη βάση του μεγαλύτερου δέντρου του κόσμου σε μια ανθεκτική στη φωτιά κουβέρτα, καθώς προσπαθούσαν να σώσουν ένα διάσημο άλσος με γιγάντιες πολυετείς σεκόγιες από πυρκαγιές που περιβάλλουν την περιοχή της  Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνιας.

Το κολοσσιαίο δένδρο που λέγεται Στρατηγός Σέρμαν (που πήρε το όνομά του από το διάσημο στρατηγό) στο γιγάντιο  γιγαντιαίο δάσος του εθνικού πάρκου Σεκόγια, μερικές από τις άλλες Σεκόγια, το μουσείο Γιγαντιαίο Δάσος και άλλα κτίσματα τυλίχθηκαν  με κάλυμμα ως προστασία ενάντια στην πιθανότητα έντονων πυρκαγιών, φωτιάς όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Ρεμπέκα Πάτερσον.

Το αλουμινένιο περιτύλιγμα μπορεί να αντέξει την έντονη θερμότητα για σύντομα χρονικά διαστήματα. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι λένε ότι χρησιμοποιούν το υλικό εδώ και αρκετά χρόνια σε ολόκληρη τη δυτική πλευρά των ΗΠΑ για την προστασία ευαίσθητων κατασκευών από φλόγες. Σπίτια κοντά στη λίμνη Ταχόε που ήταν τυλιγμένα με προστατευτικό υλικό επέζησαν ενώ άλλα  που βρίσκονταν στην κοντινή αυτή περιοχή καταστράφηκαν.

Η φωτιά στην περιοχή Colony,   μία από τις δύο που καιγόταν το εθνικό πάρκο Sequoia, αναμενόταν να φτάσει στο Γιγαντιαίο Δάσος, ένα άλσος 2.000 σεκόγιων, κάποια στιγμή την Πέμπτη. Έρχεται μετά από μια πυρκαγιά που σκότωσε χιλιάδες σεκόγιες, μερικές τόσο ψηλές αλλά και τόσο μεγάλες (χιλιάδων ετών) στην περιοχή πέρυσι.

Το δέντρο Στρατηγός Σέρμαν είναι το μεγαλύτερο σε όγκο δένδρο στον κόσμο, που αγγίζει τα 1487 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία του Εθνικού Πάρκου. Έχει ύψος 84 μέτρα και περιφέρεια 31 μέτρων στο επίπεδο του εδάφους.

Μια ιστορία προδιαγεγραμμένων 50 ετών πυρκαγιών – φωτιές που ξεκίνησαν με σκοπό να  απομακρύνουν  άλλα είδη δέντρων και βλάστησης που θα τροφοδοτούσαν διαφορετικά τις πυρκαγιές- στα δέντρα των σεκόγιων των πάρκων αναμενόταν να βοηθήσουν τα γιγαντιαία δέντρα να επιβιώσουν, μειώνοντας την πρόσκρουση εάν φτάσουν φλόγες σε αυτά.

Ένα «ισχυρό ιστορικό πυρκαγιάς για προδιαγεγραμμένη πυρκαγιά σε εκείνη την περιοχή είναι λόγος αισιοδοξίας», είπε ο Πάτερσον. «Ας ελπίσουμε ότι το γιγαντιαίο δάσος θα βγει από αυτό αλώβητο».

Οι γιγάντιες σεκόγιες προσαρμόζονται στη φωτιά, η οποία μπορεί να τις βοηθήσει να ευδοκιμήσουν απελευθερώνοντας σπόρους από τους κώνους τους και δημιουργώντας σχισμές φωτός   που επιτρέπουν στις σεκόγιες να αναπτυχθούν.

Αλλά η  ασυνήθιστη  ένταση των πυρκαγιών - που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή- μπορεί να κατακλύσει τα δένδρα . Αυτό συνέβη πέρυσι όταν η πυρκαγιά στο Κάστρο αφάνισε, όπως οι μελέτες κατέδειξαν, κοντά στις 7.500 έως 10.600 μεγάλες σεκόγιες , σύμφωνα με την Υπηρεσία του Εθνικού Πάρκου.

Η ιστορική ξηρασία και  τα κύματα καύσωνα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν κάνει πιο δύσκολες τις πυρκαγιές στην αμερικανική δύση. Επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την περιοχή πολύ πιο ζεστή και ξηρή τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσει να κάνει τον καιρό πιο ακραίο και τις πυρκαγιές πιο συχνές και καταστροφικές.

Οι πυρκαγιές ανάγκασαν την εκκένωση του πάρκου αυτήν την εβδομάδα και τμήματα της πόλης Τρεις Ποταμοί έξω από την κύρια είσοδο παρέμειναν εκκενωμένα την Πέμπτη. Μια μπουλντόζα έκοβε γραμμή μεταξύ της φωτιάς και της κοινότητας.

Οι πυρκαγιές είναι από τις τελευταίες σε ένα μακρύ καλοκαίρι με φλόγες που έχουν κάψει σχεδόν 9.195 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Καλιφόρνια, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια.

Με πληροφορίες από The Guardian

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News