Διαθήκη Φιλίππου: Γιατί θα παραμείνει μυστική για τουλάχιστον 90 χρόνια

Life
Διαθήκη Φιλίππου: Γιατί θα παραμείνει μυστική για τουλάχιστον 90 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με Απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου, η διαθήκη του Φιλίππου, του εκλιπόντος συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, θα σφραγισθεί για 90 χρόνια

Τον περασμένο Απρίλιο έφυγε από την ζωή σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η διαθήκη του πέρα από κάποια σημεία που έχουν δημοσιευτεί από βρετανικά Μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η διαθήκη του εκλιπόντος θα σφραγιστεί και θα παραμείνει έτσι για τουλάχιστον 90 χρόνια. Στόχος είναι η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας και αξιοπρέπειας της μοναρχίας, κάτι που συμβαίνει από τον προηγούμενο αιώνα. Σύμφωνα με νομοθετική πρόβλεψη του 1910, μετά τον θάνατο ενός ανώτερου μέλους της βασιλικής οικογένειας, τα δικαστήρια καλούνται να σφραγίσουν τις διαθήκες τους.

Ερμηνεύοντας αυτήν την πρόβλεψη, ο δικαστής έκρινε ότι η διαθήκη του αείμνηστου Δούκα του Εδιμβούργου θα πρέπει να σφραγισθεί και ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί κανένα αντίγραφο για το αρχείο. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες διαθήκες, αυτή του πρίγκιπα Φίλιππου δεν θα δημοσιοποιηθεί.

Η διαδικασία της αποσφράγισης και οι 30 φάκελοι

Σύμφωνα με το BBC, θα υπάρξει μια ιδιωτική διαδικασία σε 90 χρόνια για να αποφασιστεί εάν μπορεί να αποσφραγισθεί. Ο δικηγόρος της βασίλισσας και ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξαν ότι οι διαθήκες θα πρέπει να σφραγιστούν για 125 χρόνια, αλλά ο σερ Άντριου είπε ότι τα 90 χρόνια ήταν αρκετά και θα μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο εισβολής στην ιδιωτική ζωή των βασιλικών μελών που θα εγκυμονούσε η δημοσίευση της διαθήκης.

Η ακρόαση της αίτησης για σφράγιση της διαθήκης πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο από τον σερ Άντριου ΜακΦάρλαν, τον ανώτατο δικαστή στα οικογενειακά δικαστήρια.

Ο σερ Άντριου ανέφερε ότι είναι ο θεματοφύλακας ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, οι οποίοι περιέχουν σφραγισμένες διαθήκες νεκρών μελών της βασιλικής οικογένειας.

Ποια άτομα έχουν συμπεριληφθεί στην διαθήκη του

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρίγκιπας Φίλιππος άφησε περιουσία που εκτιμάται στις 30 εκατ. λίρες. Η πλειονότητα της περιουσίας του θα περάσει στη βασίλισσα, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σύμφωνα με την οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος αντέμειψε τους πιο κοντινούς συνεργάτες του.

«Αντίθετα με άλλους γαλαζοαίματους, ο πρίγκιπας Φίλιππος θα είναι γενναιόδωρος με τρεις άνδρες που είχαν αναλάβει τη φροντίδα του» είπε βασιλική πηγή στο Fabulous.

Αυτοί οι τρεις είναι ο ιδιαίτερος γραμματέας του, ο ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο βοηθός του Ουίλιαμ Χέντερσον και ο υπηρέτης του Στίβεν Νιντοζάντλο.

Οι τρεις άνδρες στήριζαν τον Δούκα τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τον Μπέικγουελ συχνά να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Φίλιππου όταν εκείνος αδυνατούσε να παρευρίσκεται σε κάποια εκδήλωση.

Ένα όνομα που δεν θα περιλαμβάνεται πάντως είναι αυτό της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Σε αντίθεση με άλλα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας η διαθήκη της δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της το 1997, αποκαλύπτοντας ότι η πλειοψηφία της περιουσίας της φυλασσόταν για τους γιους της μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 25 ετών.

(φωτογραφία: Twitter)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News