Στο «κενό» οι ετήσιες εκθέσεις «Doing Business» ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα

Κόσμος
Στο «κενό» οι ετήσιες εκθέσεις «Doing Business» ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα σταματήσει να δημοσιεύει τις ετήσιες εκθέσεις «Doing Business»

Σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει τις ετήσιες εκθέσεις "Doing Business” στις οποίες έκανε ανάλυση του επενδυτικού κλίματος κάθε χώρας, αφού από μια έρευνα διαπιστώθηκαν παρατυπίες και "αδικαιολόγητες πιέσεις" από κορυφαία στελέχη της, συμπεριλαμβανομένης της πρώην διευθύνουσας συμβούλου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ώστε να λάβει καλύτερη θέση στην κατάταξη η Κίνα, το 2017.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αφού από τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε εγείρονται "ζητήματα δεοντολογίας" όσον αφορά τη συμπεριφορά πρώην και νυν στελεχών της. Έρευνα για το θέμα έγινε και από τη νομική εταιρεία WilmerHale η οποία, στη δική της έκθεση, αναφέρει ότι ασκήθηκαν "άμεσες και έμμεσες πιέσεις" από υψηλόβαθμα στελέχη στο γραφείο του τότε προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Αμερικανού Τζιμ Γιονγκ Κιμ, προκειμένου να αλλάξει η μεθοδολογία της έκθεσης "Doing Business” για να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάταξη της Κίνας. Και πιθανότατα αυτό έγινε υπό τις οδηγίες του.

Σύμφωνα με την αναφορά της WilmerHale, η Γκεοργκίεβα, η νυν γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος άσκησαν πιέσεις στους υπαλλήλους ώστε "να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας, σε μια περίοδο που η Παγκόσμια Τράπεζα επιζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της.

Αφού έγιναν οι αλλαγές στη μεθοδολογία, η Κίνα βρέθηκε στην 78η θέση στην κατάταξη της έκθεσης "Doing Business 2018”, δηλαδή κέρδισε επτά θέσεις σε σύγκριση με το αρχικό προσχέδιο της έκθεσης.

Οι εκθέσεις "Doing Business” αποτιμούσαν το επενδυτικό περιβάλλον κάθε χώρας, για παράδειγμα πόσο εύκολο είναι να ιδρυθούν νεοφυείς επιχειρήσεις ή πόσο ικανοποιητικές είναι οι υποδομές.

"Διαφωνώ θεμελιωδώς με τα συμπεράσματα και τις ερμηνείες της έρευνας περί παρατυπιών στα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον ρόλο μου στην έκθεση Doing Business του 2018" ανέφερε η Γκεοργκίεβα σε μια ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσει το ζήτημα.

Η WilmerHale διαπίστωσε παρατυπίες και στα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστεί η κατάταξη της Σαουδικής Αραβίας και του Αζερμπαϊτζάν στην έκθεση "Doing Business 2020” (δημοσιοποιήθηκε το 2019), αλλά δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι υψηλόβαθμοι ή μη υπάλληλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν εμπλακεί σε αυτές τις αλλαγές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News