ΕΕ: Οι αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς πλησιάζουν σε αριθμό τις αιτήσεις από Σύρους

Κόσμος
ΕΕ: Οι αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς πλησιάζουν σε αριθμό τις αιτήσεις από Σύρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αιτήσεις από Αφγανούς αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), «οι αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς πλησιάζουν σε αριθμό τις αιτήσεις από Σύρους», προσθέτοντας επιπλέον ότι οι συνολικές αιτήσεις ασύλου τον Ιούλιο στην ΕΕ ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από την εμφάνιση της COVID-19.

Η ανάλυση της EASO δείχνει ότι περίπου 50.000 αιτήσεις διεθνούς προστασίας υποβλήθηκαν στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2021, σημαντικά περισσότερες από τον Ιούνιο (+ 8 %). Οι πιο συνηθισμένες χώρες προέλευσης ήταν η Συρία, το Αφγανιστάν, η Τουρκία, το Πακιστάν και το Ιράκ. Οι αιτήσεις από Αφγανούς αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σε περίπου 7.300 (+ 21 % από τον Ιούνιο), πλησιάζοντας τον αριθμό των αιτήσεων από Σύρους (8.500, + 14 %).

Οι Τούρκοι (2.500 αιτήσεις) ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα τον Ιούλιο, αφού οι αιτήσεις τους αυξήθηκαν κατά το ήμισυ από τον Ιούνιο. Η αύξηση των αιτήσεων από τους Ιρακινούς (2.300) οφείλεται εν μέρει στην παράτυπη μετανάστευση μέσω της Λευκορωσίας. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου από πολίτες χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και των Δυτικών Βαλκανίων, όπως Γεωργιανοί (1.300) και Αλβανοί (980). Αντίθετα, οι αιτήσεις πολλών εθνικοτήτων της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής υποχώρησαν, συμπεριλαμβανομένων των Μαροκινών (1.500) και των Μαλίων (570).

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν περισσότερες από 2.200 αιτήσεις στην ΕΕ τον Ιούλιο, έναντι 1.900 τον Ιούνιο και 1.500 τον Μάιο. Ο κύριος μοχλός αυτής της εξέλιξης ήταν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από το Αφγανιστάν, των οποίων οι αιτήσεις αυξήθηκαν από 700 τον Μάιο σε 1.000 τον Ιούνιο και κοντά σε 1.200 τον Ιούλιο, δηλαδή αντιπροσωπεύουν το ήμισυ όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Καθώς οι αιτήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων αυξήθηκαν κατά προσέγγιση με τις συνολικές αιτήσεις, εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν το 4% του συνόλου τον Ιούλιο.

Οι αρχές ασύλου στις χώρες της ΕΕ εξέδωσαν τουλάχιστον 35.100 πρωτόδικες αποφάσεις τον Ιούλιο, ελαφρώς λιγότερες από ό, τι τον Ιούνιο. Το ένα τρίτο όλων των αποφάσεων εκδόθηκαν σε Σύρους, Αφγανούς και Πακιστανούς. Περίπου 366.300 υποθέσεις εκκρεμούσαν σε πρώτο βαθμό στα τέλη Ιουλίου, παραμένοντας σε σταθερό επίπεδο σε σχέση με τον Ιούνιο.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, το ποσοστό αναγνώρισης στην ΕΕ ήταν 39 % τον Ιούνιο. Τα υψηλότερα ποσοστά αναγνώρισης αφορούν Σύρους (87 %) και τους Ερυθραίους (81 %). Στο 45 %, το ποσοστό αναγνώρισης για τους Αφγανούς ήταν σημαντικά χαμηλότερο από ό, τι τους προηγούμενους έξι μήνες.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News