AUKUS: Ιστορική Στρατηγική Συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας - Τι σηματοδοτεί

Κόσμος
AUKUS: Ιστορική Στρατηγική Συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας - Τι σηματοδοτεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος «Ψυχρός Πόλεμος» με την Κίνα - Πώς ερμηνεύεται η προσθήκη της Αυστραλίας στη συνεργασία ΗΠΑ - Μεγάλης Βρετανίας

Την ιστορική στρατηγική συνεργασία AUKUS, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης οι Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον. Η συνεργασία αυτή όπως φαίνεται αλλάζει τις στρατηγικές ισορροπίες σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς εμποδίζει την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει και τις γαλλικές βλέψεις.

«Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία του νέου συμφώνου», (με αρκτικόλεξο το οποίο παραπέμπει στα αρχικά των τριών χωρών Αυστραλία (Australia), Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States), «θα είναι η παραλαβή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για το αυστραλιανό ναυτικό, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων και αυτών των περιφερειακών μας φίλων στο μέλλον» τόνισε ο  πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η συνεργασία στρατηγικής ασφάλειας AUKUS στοχεύει στο να  διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Μετά από αυτή τη ανακοίνωση, η Αυστραλία θα πρέπει να τερματίσει την κολοσσιαία στρατιωτική και οικονομική συμφωνία που έχει συνάψει με την Γαλλία για αγορά 12 συμβατικών υποβρυχίων τύπου Barracuda που επρόκειτο να ξεκινήσει το 2023 και είχε προϋπολογισμό άνω των €30 δις.

Το Παρίσι πολύ πιθανό δε θα παρηγορηθεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη. Το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος» των ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία καταγράφει μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωσης της Βρετανίας μετά το Brexit.

Τι σημαίνει η προσθήκη της Αυστραλίας στη συνεργασία ΗΠΑ - Μεγάλης Βρετανίας

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται εδώ και καιρό στα προγράμματα πυρηνικών υποβρυχίων τους, μοιράζοντας τεχνολογία στις διάφορες κατηγορίες πλοίων τους. Η ένταξη της Αυστραλίας θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ικανότητας των τριών χωρών να επιχειρούν από κοινού υποθαλάσσια στον Ειρηνικό, καθώς και για την προσθήκη μιας ισχυρής συμμαχικής δύναμης στην περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζει.

 «Με βάση την κοινή ναυτική ιστορία των δημοκρατιών μας, δεσμευόμαστε για μια κοινή φιλοδοξία να υποστηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων», υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν των τριών εταίρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί επίσης στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης Quad, την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θεωρείται πως έχει συμπηχθεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού.

Οργή από την Κίνα - Το Πεκίνο βλέπει «ψυχροπολεμική νοοτροπία»

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν χθες ότι σύναψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Το Παρίσι κατηγορεί τις ΗΠΑ

Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιγμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε χθες το Παρίσι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News