Συσκευές fax: Ο απροσδόκητος «σύμμαχος» του κορωνοϊού

Κόσμος
Συσκευές fax: Ο απροσδόκητος «σύμμαχος» του κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση των «αργοκίνητων» φαξ στα υγειονομικά κέντρα καθυστερεί την παρεμπόδιση της πανδημίας

Ως είναι γνωστό, ο χρόνος είναι πολύτιμος, δεδομένο που εντείνεται εν καιρώ παγκόσμιας επιδημίας.

Τον περασμένο Ιούνιο, λοιπόν, στην πόλη Austin του Texas και ενόσω οι τοπικοί υγειονομικοί βρίσκονταν σε κατάσταση πολιορκίας, λόγω κλιματικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα απρόσμενο εμπόδιο: τις μηχανές fax.

Συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση λαμβάνονταν στα υγειονομικά κέντρα της προαναφερθείσας πόλης, μέσω fax, χιλιάδες θετικά test κορωνοϊού, τα οποία εμπεριείχαν τα στοιχεία των νοσούντων και τα ανάλογα λοιπά δεδομένα.

Περισσότεροι από δώδεκα υπάλληλοι ανέλαβαν να διαχειριστούν τις στοίβες -έως και 18 εκατοστών!- των τυπωμένων φαξ, μεταξύ των οποίων άλλα ήταν διπλά, λανθασμένα ή ελλιπή, λάθη τα οποία καλούνταν να διορθώσουν οι ίδιοι υπάλληλοι. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των εξετάσεων εισήχθησαν από εκεί χειροκίνητα στο σύστημα ιχνηλάτησης της πόλης.

Σύμφωνα με την Janet Pichette, επικεφαλής επιδημιολόγος Δημοσίας Υγείας της Austin: «Πιθανόν λαμβάναμε χιλιάδες κρούσματα την ημέρα για τα οποία και ήμασταν υπεύθυνοι. Ήταν τρέλα! Δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί μια πανδημία χρησιμοποιώντας τεχνολογία  19ου αιώνα».

Η αλλεπάλληλη αλλά απαραίτητη χρήση των συσκευών σε συνδυασμό με την ήδη πιεσμένη κατάσταση στα κέντρα υγείας, οδήγησαν αρχικά στη συσσώρευση εγγράφων, τα οποία ήταν πρακτικά αδύνατον να διαχειριστούν από μία μικρή ομάδα ατόμων· εν συνεχεία, επήλθε η αναμενόμενα μεγάλη καθυστέρηση στην εκτίμηση των κρουσμάτων. Τελικό αποτέλεσμα, η πλήρης καθυστέρηση στη διαχείριση της πανδημίας και άρα η έκβαση ανεπιθύμητων και άλλων ευλόγως εννοούμενων δυσάρεστων αποτελεσμάτων.

Παρόμοιες καταστάσεις εμφανίστηκαν σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας την κρατερή θέση των παραδοσιακών μηχανών fax σε κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παρά την παγκόσμια άνοδο και χρήση των email, της άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω διαδικτύου και του cloud computing. Η όλο και αυξανόμενη αναποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις στην υπόσχεση, ότι η χρήση των μηχανών φαξ έρχεται σε τερματικό στάδιο.

Το πρώτο μηχάνημα τύπου fax εφευρέθηκε το 1846 από τον Σκωτσέζο ευρεσιτέχνη Alexander Bain. Έπειτα από τεχνολογικά εξελικτικές ζυμώσεις, που οδήγησαν στην όσο το δυνατόν πιο άρτια εκδοχή του, η χρήση του fax κορυφώθηκε τα χρόνια που ακολούθησαν της εφεύρεσής του, καθιστώντας το απαραίτητο για τις περισσότερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Αλήθεια, θα μπορούσε το fax, 175 χρόνια μετά την εφεύρεση και την κυριαρχία του, να περάσει στην ιστορία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού;

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News