Πότε οι Ευρωπαίοι δημιουργούν το δικό τους σπιτικό - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Eurostat

Κόσμος
Πότε οι Ευρωπαίοι δημιουργούν το δικό τους σπιτικό - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Eurostat

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μαμά και μπαμπά οι Έλληνες ως τα 30

Τριανταρίζουν οι Έλληνες αλλά και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι στο παιδικό δωμάτιο μέχρι να απογαλακτιστούν και να ανοίξουν τα δικά τους “φτερά”, μια τάση σταθερή τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στα 26,4 έτη, ελαφρώς αυξημένο από το 26,2 του 2019, οι Έλληνες αποχωρίζονται το πατρικό κατά μέσο όρο στα 29,6 χρόνια τους, κάτι που τους φέρνει δέκατους στη σχετική κατάταξη για το 2020. Η διαφορά είναι στο “συν” σε σχέση με το 2019, οπότε ο μέσος ηλικιακός όρος των Ελλήνων που έφτιαχναν δικό τους σπιτικό - χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα γάμο ή σχέση - ήταν 28,9 έτη και η θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή κατάταξη ήταν ένατη.

Και στις δύο περιπτώσεις την πρωτιά είχαν και έχουν οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου με 33,3 και 33,1 έτη αντίστοιχα το 2020 και το 2019, ενώ εκείνοι που “πετάνε” νωρίς-νωρίς από την κατοικία των γονιών είναι οι Σουηδοί, μόλις στα 17,8 και 17,5 έτη αντίστοιχα. Μικρή είναι η διαφοροποίηση και όσον αφορά στα φύλα για τους Έλληνες, με τα στοιχεία για το 2020 να καταγράφουν για τις γυναίκες τα 28,4 κατά μέσο ηλικιακό όρο και τα 30,7 για τους άντρες, όταν αντίστοιχα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι τα 25,4 και τα 27,4 έτη.

Σε ποια ηλικία «άνοιξαν φτερά» οι νέοι στην Ευρώπη το 2020 ΕΔΩ

Η τάση αυτή πολλών Ευρωπαίων νέων και κυρίως των Ελλήνων παρατηρείται σταθερά εδώ και χρόνια, συνέπεια πρώτιστα της οικονομικής κρίσης, που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και σε αυτό το επίπεδο. Με το ξέσπασμά της, τη “βουτιά” των μισθών στα τάρταρα, τη μετατροπή σε... λάστιχο των ωραρίων και την εκτίναξη της ανεργίας, οι νέοι που είχαν ως τα τότε... “πετάξει” από τη “φωλιά” αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο πατρικό, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που ένα σπίτι συνεπάγεται, ξενοικιάζοντας μαζικά σπίτια. Έτσι, αν και οι Κρητικοί προ κρίσης αναζητούσαν την ανεξαρτησία τους μέσα από ένα δικό τους σπίτι, από τα 22 έως τα 24 τους χρόνια αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν και εκείνοι τη γενικότερη τάση. Εκτός όμως από την επιστροφή στο πατρικό, η κατάσταση αποθάρρυνε και, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat, συνεχίζει να “κόβει τα φτερά” σε όσους νέους θα επιθυμούσαν την ανεξαρτησία τους με ένα δικό τους “κεραμίδι”. Αν στην εξίσωση προστεθεί και η πανδημική κρίση, τότε εύλογα μπορεί κάποιος να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Πότε έφυγαν από το πατρικό τους οι Ευρωπαίοι νέοι το 2020 ΕΔΩ

Η εικόνα, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, δείχνει την τάση αυτή έντονη στις περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου και τα Βαλκάνια, ενώ αντίθετα βόρειες χώρες, όπου παραδοσιακά οι οικογενειακοί δεσμοί δεν ασκούν τόσο μεγάλη σχέση εξάρτησης των μελών της όσο στον Νότο της Γηραιάς, παρουσιάζουν το σκηνικό από την ανάστροφη. Προφανώς και δεν εκπλήσσει ότι, όπως οι Έλληνες έτσι και οι Κροάτες, οι Σλοβάκοι, οι Μαλτέζοι, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι φεύγουν από το σπίτι σε μεγαλύτερη ηλικία, στον αντίποδα από νωρίς αποχωρίζονται το πατρικό τους οι νέοι στη Δανία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία, και στις τρεις χώρες κάτω από τα 22 χρόνια. Σε συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο, ο μέσος όρος είναι για τους άντρες τα 27,4 και για τις γυναίκες τα 25,4 χρόνια.

Πότε φεύγουν από το πατρικό τους οι Ευρωπαίοι ΕΔΩ

Αναφορικά με τα φύλα, δεν καταγράφονται μεγάλες διαφοροποιήσεις, με το μεγαλύτερο χάσμα να παρουσιάζεται στη Ρουμανία, όπου οι νέοι άντρες φεύγουν από το σπίτι των γονιών στα 30, ενώ οι γυναίκες στα 25,5 έτη. Το μικρότερο χάσμα παρουσιάζεται σε Σουηδία, Λουξεμβούργο και Εσθονία, με τη διαφορά από 0,1 έως 0,5 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News