Αλλαγή σκηνικού στις γερμανικές εκλογές

Κόσμος
Αλλαγή σκηνικού στις γερμανικές εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπροστά περνούν οι Σοσιαλδημοκράτες - Στα τάρταρα η δημοτικότητα του Λάσετ

Εντυπωσιακή τροπή παίρνουν οι κρίσιμες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς οι μέχρι σήμερα κυρίαρχοι του πολιτικού σκηνικού, τα Χριστιανικά κόμματα CDU και CSU, καταγράφουν τη χειρότερη επίδοσή τους, ενώ στον αντίποδα οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD αναδεικνύονται, έστω και με βραχεία κεφαλή, ως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια.

Η δημοσκοπική συντριβή των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών έρχεται την ώρα που το κόμμα σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες που εστιάζουν στο πρόσωπο του εκλεγμένου υποψήφιου διαδόχου της Μέρκελ στην Καγκελαρία, του Άρμιν Λάσετ.

Είναι χαρακτηριστική η δημοσκόπηση του ομίλου ερευνών αγοράς Civey, σύμφωνα με την οποία το 70% αυτών που υποστηρίζουν τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα της, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), θέλουν ο Λάσετ να αντικατασταθεί από τον επικεφαλής της CSU Μάρκους Ζέντερ.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η ρήση περί της “απομάκρυνσης από το ταμείο”, οπότε “ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”, με τον ίδιο τον Βαυαρό πρωθυπουργό Ζέντερ να διαμηνύει στα μέλη της παράταξης: «Βγήκα μπροστά μία φορά, δε χρειάζεται δεύτερη», σημειώνοντας ότι η αλλαγή του υποψήφιου καγκελάριου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης τώρα είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και να δείξει τον δρόμο προς την αναγκαία συσπείρωση, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το “τιμόνι”, συμβούλεψε τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές να μην κοιτάνε κάθε μέρα τους αριθμούς, διότι αυτό που μετράει τελικά είναι οι ψήφοι της κάλπης.

Σε πιο δραματικούς τόνους, ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Πάουλ Τσίμιακ χαρακτήρισε τη δημοσκοπική συντριβή για το CDU/CSU ως «εγερτήριο σάλπισμα», προσθέτοντας ότι «τώρα πρέπει να επικοινωνήσουμε με σαφήνεια περί τίνος πρόκειται».

Η εν λόγω δημοσκόπηση που άναψε “φωτιές” κατέδειξε ότι, σχεδόν ένα μήνα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) είναι και πάλι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια με ποσοστό 23%, ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή τους στο 22%. Και αυτό την ώρα που οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδειχναν να μην αμφισβητούν την πρωτιά των CDU/CSU, προχωρώντας και στα σενάρια για το με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΚΑΙ SPD

Εντελώς ανοικτό το αποτέλεσμα των εκλογών

Τα νέα δεδομένα έχουν γεννήσει αισιοδοξία στο SPD.

«Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των προσεχών ομοσπονδιακών εκλογών είναι εντελώς ανοιχτό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ενώ δεν απέκλεισε τη συνεργασία με το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die LInke) μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές, όπως δεν την έχει αποκλείσει μέχρι τώρα ούτε και ο Όλαφ Σολτς.

«Αγωνιζόμαστε για το πρόγραμμά μας και τις αρχές μας. Και αυτά περιλαμβάνουν τη σαφή δέσμευση υπέρ των διατλαντικών σχέσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, θα δούμε ακριβώς από κοντά με ποιους μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», διευκρίνισε.

Ο Κλίνγκμπαϊλ σχολιάζει με ικανοποίηση την πιο πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Forsa, σύμφωνα με την οποία το SPD τα πάει για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια καλύτερα σε σχέση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU): «Χαίρομαι που έχουμε έναν υποψήφιο καγκελάριο ο οποίος δε χρειάζεται να ζητά συνεχώς συγνώμη για λάθη, οι άλλοι δύο υποψήφιοι (Λάσετ και Μπέρμποκ) το κάνουν ήδη.

Τώρα είναι πλέον σημαντικό να μιλάμε για την ουσία και όχι για ασήμαντα στοιχεία, όπως λανθασμένα βιογραφικά και λογοκλοπή. Ας μιλήσουμε για προσιτά ενοίκια, για σταθερές συντάξεις, για το ερώτημα πώς θα μπορούμε πραγματικά να αυξήσουμε τους μισθούς σε αυτή τη χώρα», τόνισε.

Από την πλευρά της, η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, το κόμμα της οποίας έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία του κόμματός της ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, παρά τη δημοσκοπική του πτώση, και κάνει λόγο για μάχη τριών κομμάτων.

«Η προηγούμενη προεκλογική μάχη των δύο μεγάλων κομμάτων (Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών) έχει πλέον μετατραπεί σε μια τριμερή μάχη, κάτι που την καθιστά ακόμη πιο συναρπαστική.

Τρία δημοκρατικά κόμματα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Είμαι αισιόδοξη για την πορεία του κόμματός μου», δήλωσε η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, στο περιθώριο μιας προεκλογικής εμφάνισής της στο Κίελο.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News