Τυφώνας Άιντα: Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό στη Λουιζιάνα - Ο τυφώνας χαρακτηρίστηκε Κατηγορίας 4

Κόσμος
Τυφώνας Άιντα: Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό στη Λουιζιάνα - Ο τυφώνας χαρακτηρίστηκε Κατηγορίας 4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας νεκρός από πτώση δέντρου

Ο τυφώνας Άιντα ενισχύθηκε σε ισχυρό τυφώνα, νωρίς σήμερα το πρωί και αναμένεται ότι θα προκαλέσει μία απότομη ενίσχυση των καταιγίδων, καταστροφικούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις με πλημμύρες στα βόρεια της ακτής του Κόλπου, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες στις ΗΠΑ (NHC).

Ο τυφώνας βρίσκεται τώρα σε απόσταση 170 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του στομίου του ποταμού Μισισιπή, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων 185 χιλιομέτρων την ώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το NHC.

Ο τυφώνας Άιντα πλήττει τη Λουιζιάνα - Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 122.000 σπίτια και επιχειρήσεις        

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε απόψε ότι ο τυφώνας Άιντα είναι πολύ επικίνδυνος και μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, ενώ η διακοπή της ηλεκτροδότησης μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, για τους κατοίκους της περιοχής του Κόλπου.

Ο Άιντα, που είναι τυφώνας κατηγορίας 4, έφτασε το απόγευμα στο Πορτ Φουρσόν της Λουιζιάνας, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 235 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Ήδη, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 122.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως στις νοτιοανατολικές περιοχές της Πολιτείας αυτής.

Η θάλασσα έχει ήδη φουσκώσει σε ορισμένα σημεία της ακτής και ο αυτοκινητόδρομος 90, που συνδέει τη Λουιζιάνα με το Μισισίπι κατά τόπους έχει μετατραπεί σε ένα ποτάμι λάσπης, όπως φαίνεται στα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νέας Ορλεάνης κάλεσε τους κατοίκους που δεν διαθέτουν δωμάτια χωρίς παράθυρα στο σπίτι τους να κλειστούν στην τουαλέτα ή ακόμη και στην ντουλάπα για να προστατευθούν. Σε ορισμένες συνοικίες έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το απόγευμα της Κυριακής.

«Είμαστε όσο προετοιμασμένοι μπορούμε, αλλά ανησυχούμε για τα φράγματα», είπε ένας κάτοικος, ο Κερκ Λιπάιν.

Στον τυφώνα Κατρίνα, πριν από 16 χρόνια, τα φράγματα της Λουιζιάνας δεν άντεξαν την πίεση του νερού, έσπασαν και πλημμύρισαν την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 1.800 άνθρωποι.

Χωρίς ρεύμα ολόκληρη η Νέα Ορλεάνη

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή, καθώς η εταιρεία ηλεκτροδότησης ανακοίνωσε πως υπέστη «καταστροφική» ζημιά στο δίκτυο μετάδοσης.

Ο Άιντα, που έφθασε πάνω από το έδαφος όντας τυφώνας Κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, σφυροκοπεί τη Λουιζιάνα με ανέμους 235 χιλιομέτρων την ώρα, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, ενώ σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής η θάλασσα έχει φουσκώσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες ότι ο τυφώνας υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή 29 Αυγούστου στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα 673.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα.

https://twitter.com/NBCDFW/status/1432131615661203457

Θάνατος εξαιτίας πτώσης δέντρου – Υποβάθμιση σε κατηγορία 2 ο τυφώνας Άιντα

Η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη την πόλη της Νέας Ορλεάνης διακόπηκε χθες Κυριακή εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα Άιντα από τη Λουιζιάνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

Η εταιρεία «επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ορλεάνη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση», ανέφερε μέσω Twitter η NOLA Ready, υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επιφορτισμένη με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. «Η μόνη ηλεκτροδότηση στην πόλη προέρχεται από γεννήτριες», πρόσθεσε.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα σχεδόν 700.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα. Οι αρχές στη Λουιζιάνα εξάλλου ανακοίνωσαν έναν θάνατο που οφειλόταν στον τυφώνα Άιντα, καθώς ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποβάθμισε τον Άιντα στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Σύμφωνα με το NHC, ο Άιντα βρισκόταν πριν από λίγο 65 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, με ανέμους ταχύτητας ως και 165 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ώρες ακόμη, πρόσθεσε. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση καταστροφής, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδέσμευση ομοσπονδιακών χρηματικών και άλλων πόρων για να βοηθηθεί η πολιτεία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα, που πλήττεται από τον τυφώνα Άιντα, σε κατάσταση καταστροφής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση μείζονος καταστροφής και έδωσε εντολή να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να στηριχθούν οι προσπάθειες αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται από τον τυφώνα Άιντα, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος.

Στη βοήθεια που θα διατεθεί θα συμπεριλαμβάνονται «δωρεές για την προσωρινή στέγαση ή την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ανασφάλιστων ζημιών σε ιδιοκτησίες και άλλα προγράμματα για να βοηθηθούν πολίτες και επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της καταστροφής», εξήγησε η αμερικανική προεδρία.

Ο Άιντα έφθασε πάνω από το έδαφος όντας τυφώνας Κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη. Οι αρχές της Λουιζιάνας έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής έναν θάνατο κατοίκου, εξαιτίας πτώσης δένδρου. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο, που εξασθένισε στην Κατηγορία 2, αναμένεται να συνεχίσει να είναι τυφώνας για ώρες ακόμη και να συνεχίσει να πλήττει τη Λουιζιάνα, κατά το πιο πρόσφατο έκτακτο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC).

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό στη Λουιζιάνα εξαιτίας του τυφώνα Άιντα   

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Λουιζιάνα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό αφού ο κυκλώνας Άιντα έπληξε την πολιτεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us, ο οποίος παρακολουθεί τις διακοπές της ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ.

Συνολικά 1.002.184 πελάτες της εταιρείας ηλεκτροδότησης της Λουιζιάνα ήταν χωρίς ηλεκτρικό τις πρώτες ώρες σήμερα, 30 Αυγούστου, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Ο κυκλώνας Άιντα έπληξε τη Λουιζιάνα από τον Κόλπο του Μεξικού χθες, Κυριακή, ως μια σφοδρή καταιγίδα κατηγορίας 4. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε χθες το βράδυ σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Ορλεάνης, ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτροδότησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ  

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News