Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ ανατίναξαν το τελευταίο φυλάκιο της CIA

Κόσμος
Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ ανατίναξαν το τελευταίο φυλάκιο της CIA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελεγχόμενη έκρηξη στην Καμπούλ

Ελεγχόμενη έκρηξη προκειμένου να καταστρέψουν το τελευταίο στρατιωτικό φυλάκιο της CIA στο Αφγανιστάν πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται αμερικανούς αξιωματούχους, η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ όπου βρίσκεται η Eagle Base, κι ενώ πλησιάζει η 31η Αυγούστου -ημερομηνία κατά την οποία οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν.

Η ανατίναξη της βάσης είχε σκοπό να διασφαλίσει ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή αρχεία δεν θα πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Η Eagle Base είχε χρησιμοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της 20ετούς παραμονής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν σύγκρουσης. Από ένα μικρό φυλάκιο, εξελίχθηκε σε μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης δυνάμεων του Αφγανιστάν.

«Ήταν μια εξαιρετική μονάδα» δήλωσε ο Mick Mulroy, πρώην αξιωματικός της CIA που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν. «Ήταν ένα από τα βασικά μέσα που η αφγανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν τα τελευταία 20 χρόνια».

Ελάχιστες πληροφορίες για τη βάση

Οι ντόπιοι Αφγανοί γνώριζαν ελάχιστα για την εν λόγω βάση, η οποία ήταν εξαιρετικά ασφαλής και σχεδιασμένη ώστε να είναι αδύνατη η πρόσβαση σε εχθρικά στρατεύματα. Τείχη που έφταναν τα 10 μέτρα ύψος βρίσκονταν περιμετρικά της βάσης, ενώ εξωτερικά υπήρχε μια μεταλλική πύλη που άνοιγε για να επιτρέψει στα οχήματα να εισέλθουν στο χώρο.

Μόλις έμπαιναν, τα αυτοκίνητα έπρεπε να περάσουν από τρία σημεία ελέγχου όπου γινόταν ενδελεχής έρευνα.

Πηγή: in.gr, φωτογραφία αρχείου unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News