Αγωγή αστυνομικών του Καπιτωλίου κατά Τραμπ

Κόσμος
Αγωγή αστυνομικών του Καπιτωλίου κατά Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη αγωγή που κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για ευθεία συνεργασία με ακροδεξιούς προς αποσταθεροποίηση της Αμερικανικής Δημοκρατίας

Επτά αστυνομικοί του Καπιτωλίου κατηγορούν τον Τραμπ και στενούς του συνεργάτες για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, την στάση τους απέναντι στα αποτελέσματα των Αμερικανικών Εκλογών και την συνεργασία του πρώην Προέδρου με ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες.

Κατά τους αστυνόμους ο Τραμπ είχε ως απώτερο σκοπό των παραπάνω ενεργειών την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κανονικότητας και το σαμποτάζ της ειρηνικής μετάβασης των Ηνωμένων Πολιτειών στην εποχή Μπάιντεν. Κατά τους ενάγοντες αστυνομικούς ο Τραμπ σε στενή συνεργασία με φασιστικές ομάδες, χαρακτηριστικότερα δείγματα των οποίων ήταν οι ‘’Proud Boys’’ και οι  ‘’Oath Keepers’’ και σε συντονισμό με κορυφαία στελέχη του όπως ο Roger J. Stone Jr. επιχείρησε μια ευθεία επίθεση στο Δημοκρατικό πολίτευμα.

Παρά το γεγονός πως τους προηγούμενους μήνες προηγήθηκαν τρεις ανάλογου περιεχόμενου μηνήσεις, η τελευταία είναι η πρώτη που αναφέρεται σε ευθεία εμπλοκή του Τραμπ και σύνδεση του με ακροδεξιές αντιεξουσιαστικές ομάδες. Σύμφωνα με την αγωγή, η παραπάνω συνεργασία του Τραμπ με παραστρατιωτικές και ακροδεξιές οργανώσεις ορίστηκε πάνω στο αφήγημα του απερχόμενου προέδρου που θέλει την εκλογή Μπάιντεν αποτέλεσμα νοθείας και εξαπάτησης του Αμερικανικού Λαού. Η στάση αυτή του Τραμπ μοιάζει να όρισε το πλαίσιο δράσεις των όσων εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την 6η του προηγούμενου Ιανουαρίου.

Δεκάδες ιστορίες οργάνων που προσπάθησαν να προστατέψουν το Καπιτώλιο έχουν γνωστοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, κάνοντας λόγω για τις φρικτές στιγμές που εκπρόσωποι του Αμερικανικού νόμου βίωσαν κατά την σύγκρουση τους με τον μαινόμενο πλήθος. Η αξίας της εν λόγω μήνυσης είναι μεγάλη καθώς πέρα από την εμπλοκή Τραμπ γίνονται επίσημες αναφορές για τα όσα υπέστησαν οι υπερασπιστές του Καπιτωλίου. Οι μηνυτές κάνουν εκτεταμένη αναφορά στα έντονα ρατσιστικά στοιχεία που εκδήλωναν οι καταληψίες, δέκτες των οποίων έγιναν και οι πέντε εκ των επτά μηνυτών που τυγχάνουν έγχρωμοι.

 Η μηνυτήρια αναφορά κατηγορεί τον Τραμπ και τους ομόδοξους του για πράξεις τρομοκρατικές και βαθιά αντισυνταγματικές. Η έρευνα γύρω από την σχέση του Τραμπ με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου συνεχίζεται, η κινητικότητα του πρώην προέδρου την μέρα της επίθεσης, οι επαφές και οι συνομιλίες του είναι υπό εξέταση από τους αρμόδιους δικαστικούς φορείς για να διαπιστωθεί το μέγεθος της συμβολής του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ρίζες των όσων διαδραματίστηκαν στο Καπιτώλιο στην αρχή της χρονιάς εντοπίζονται κατά τον Μάιο του 2020, όταν ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε πρώτη φορά λόγο για την πιθανότητα νοθείας, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της διαδικασίας ψήφου μέσω mail. Πλειάδα ανάλογων εμπρηστικών αναφορών ακολούθησαν τους μήνες πριν και μετά την εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου, τόσο από τον ίδιο τον Τραμπ όσο και από τους συνεργάτες του, ορίζοντας έτσι τα θεμέλια των γεγονότων του Καπιτωλίου.

Με πληροφορίες από New York Times 

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News