«Βόμβα» ξανά η Βουλγαρία για την αφρικανική πανώλη χοίρων - Παγκόσμιος συναγερμός για τη θανατηφόρα ασθένεια

Κρήτη
«Βόμβα» ξανά η Βουλγαρία για την αφρικανική πανώλη χοίρων - Παγκόσμιος συναγερμός για τη θανατηφόρα ασθένεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν απειλεί τον άνθρωπο αλλά καταστρέφει τη χοιροτροφία

Πάλι σήμανε συναγερμός στη γειτονική μας Βουλγαρία - με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη δική μας χώρα - καθώς εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε βιομηχανική μονάδα με 13.000 χοίρους στο χωριό Απρίλτσι, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της χώρας. Ο οργανισμός ασφάλειας τροφίμων της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι θα σφάξει όλους τους χοίρους που είχαν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα ζώα, ενώ δημιούργησε ζώνη καραντίνας τριών χιλιομέτρων γύρω από το αγρόκτημα για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας, η οποία ωστόσο δεν πλήττει τους ανθρώπους.

Η Ελλάδα δεν έχει μείνει, μέχρι σήμερα, ανέπαφη από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, κάτι που είχε εντοπιστεί τον Φεβρουάριο του 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα των Σερρών. Ήταν τότε που ανακοινώθηκε από την αρμόδια ΔΑΟΚ το πρώτο για τη χώρα μας κρούσμα, στο χωριό Νικόκλεια του δήμου Βισαλτίας, στις 5 Φεβρουαρίου 2020, μετά την εξέταση δειγμάτων κατοικίδιου χοίρου από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την ΑΠΧ (Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων - Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών). Η εστία αφορούσε σε οικόσιτη εκτροφή με συνολικό αριθμό 32 χοίρων. Αφού πάρθηκαν αποφάσεις λήψης μέτρων στην Π.Ε. Σερρών, τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής θανατώθηκαν και ακολούθησε υγειονομική διαχείριση σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Αντιμετώπισης της ΑΠΧ.

Επίσης, απ’ όλα τα ζώα που θανατώθηκαν λήφθηκαν δείγματα προς εξέταση για το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Αμέσως, τότε, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και για την αποφυγή της εξάπλωσης του νοσήματος, εκλήθησαν όλες οι κτηνιατρικές Αρχές της ελληνικής επικράτειας να επαγρυπνήσουν για την αυστηρή εφαρμογή των προληπτικών καθώς και των έκτακτων μέτρων.

Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

Αργότερα, τον Απρίλιο του 2020, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε γνωστοποιήσει την πλήρη εξάλειψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, οικειοθελώς και χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κρούσμα, είχε θέσει σε εφαρμογή τον κανονισμό που προέβλεπε αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι εστίες της θανατηφόρας ασθένειας, που πλήττει τους χοίρους, έχουν επίσης καταγραφεί σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας νοτιοκορεατικής φάρμας χοίρων με 2.400 ζώα, που επιβεβαίωσαν κρούσμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς και εκτεταμένες αναφορές της νόσου σε όλη τη Δομινικανή Δημοκρατία, με δεκάδες χιλιάδες χοίρων προς σφαγή.

Όπως τονίζουν κατηγορηματικά οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς της Ελλάδας, η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιδιαίτερα σοβαρή νόσος και δύσκολη να εκριζωθεί, αφού δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλια. Αφορά αποκλειστικά τους χοίρους και ο άνθρωπος δεν μπορεί να μολυνθεί ούτε άμεσα ούτε με κατανάλωση προϊόντων χοίρου ή αγριόχοιρου. Είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια, που εμφανίζεται σε χοίρους όλων των ηλικιών, χωρίς προτίμηση φύλου.

Εκστρατεία από την EFSA

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εντείνει τις προσπάθειές της για να ανακόψει την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ευρώπη, συνεχίζοντας την εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασθένεια αυτή και επεκτείνοντάς τη σε άλλες εννέα χώρες.

Το περασμένο καλοκαίρι, η EFSA ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές σε χώρες που αποτελούσαν «περιοχές υψηλού κινδύνου» (Αλβανία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Σλοβενία) λόγω της εγγύτητάς τους με χώρες όπου εντοπίζεται η ΑΠΧ. Η EFSA επεκτείνει τώρα την εκστρατεία, η οποία απευθύνεται κυρίως στους χοιροτρόφους, στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Χαμηλές οι προσδοκίες για το χοιρινό

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δεν είναι ούτε στην κατανάλωση του χοιρινού κρέατος “ευχάριστα” τα γεγονότα, καθώς, παρότι μπήκαμε στην τουριστική περίοδο και μάλιστα φεύγει σε λίγο και το καλοκαίρι, η ζήτηση του προϊόντος δεν έχει ανοδική πορεία. Ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιάννης Μπούρας, τόνισε στον “ΑγροΤύπο” χαρακτηριστικά ότι, αν και οι αγορές άνοιξαν, η κίνηση επανήλθε, το ίδιο και ο τουρισμός, εντούτοις οι μονάδες πιέζονται.

Βασικό πρόβλημα για τις χοιροτροφικές μονάδες της χώρας συνιστά η μη αναμενόμενη νωθρή ζήτηση για το προϊόν, εν μέσω καλοκαιριού και αύξησης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, το φαινόμενο απασχολεί όλη την Ε.Ε. κι όχι μόνο την Ελλάδα, όπου σήμερα η τιμή που εισπράττει ο παραγωγός κυμαίνεται στα 1,35 με 1,40 ευρώ το κιλό για το χοιρινό κρέας. Εντύπωση προκαλεί ότι και πέρυσι τέτοια εποχή, με τον κορονοϊό σε φουλ εξέλιξη και σχεδόν χωρίς καθόλου τουρισμό στην Ελλάδα, οι τιμές ήταν στα ίδια επίπεδα με τα φετινά, γεγονός που μας αποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά...

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνει ο κ. Μπούρας, το κόστος εκτροφής έχει ανέλθει σε ιστορικά, θα λέγε κανείς, επίπεδα, θυμίζοντας στους συντελεστές του κλάδου τις ημέρες του 2007-2008 με την κρίση των δημητριακών, τότε που επίσης τα ζωοτροφικά σιτηρά είχαν πολύ υψηλές τιμές, όμως το χοιρινό κρέας έπιανε τιμή 1,70 ευρώ το κιλό, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τώρα.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι οι χοιροτρόφοι της χώρας περιμένουν εδώ και μήνες το περίφημο κορωνοβοήθημα που τους έχει τάξει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ακόμα να το “δουν”...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News