Αφγανιστάν: Eκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Μεταξύ των νεκρών και παιδιά

Κόσμος
Αφγανιστάν: Eκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Μεταξύ των νεκρών και παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Σε πάνω από 40 ανέρχονται οι νεκροί και σε σχεδόν 120 οι τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με τους New York Times. Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο μεταδόθηκε πως περίπου 60 ήταν οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και έχουν μεταφερθεί σε ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί μια ιταλική ανθρωπιστική οργάνωση, ανέφερε η διοίκηση του νοσοκομείου.

«Σχεδόν 60 άνθρωποι που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο αεροδρόμιο έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στο χειρουργικό κέντρο της Καμπούλ», ανέφερε η διοίκηση του νοσοκομείου με tweet.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έκανε λόγο με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik για 52 τραυματίες στις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν.

Αρχικά, μια πηγή προσκείμενη στους Ταλιμπάν τόνισε ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά σκοτώθηκαν ενώ πολλοί φρουροί των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν από την μια από τις εκρήξεις που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Νωρίτερα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, έκανε λόγο για 11 νεκρούς και τουλάχιστον 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί ξένοι.

Ο Μοχάμαντ Νάεμ, ένας εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν είπε στο Sputnik ότι το ισλαμικό κίνημα δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και δεν αποκλείει την εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News μετέδωσε λίγο νωρίτερα, επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, πως η δεύτερη έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Δύο οι εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, υποστηρίζει το Politico, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και μια δεύτερη έκρηξη, κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο. Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι στο ξενοδοχείο αυτό συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί πολίτες που ανέμεναν τη σειρά τους για να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

https://twitter.com/AsvakaNews/status/1430909955834408963

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι, πρόσθεσε στο  Twitter ότι δεν έχει σαφείς πληροφορίες για το αν υπάρχουν τυχόν θύματα. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έκρηξη σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ», έγραψε

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας.

Η Βρετανία εργάζεται κατεπειγόντως για να διαπιστώσει τι συνέβη

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι υπάρχουν θύματα από την έκρηξη και ότι παραμένουν ασαφείς λεπτομέρειες για τον αριθμό τους ή τις εθνικότητές τους. Ο αξιωματούχος είπε ότι σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, υπάρχουν και Αμερικανοί στρατιώτες μεταξύ των τραυματιών από την έκρηξη.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εργάζεται κατεπειγόντως για να διαπιστώσει τι συνέβη στην Καμπούλ και τον αντίκτυπο αυτού του γεγονότος στις συνεχιζόμενες προσπάθειες απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν.

«Η έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ "φέρει τη σφραγίδα" του Ισλαμικού Κράτους»

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ευθύνεται για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με μια πηγή η οποία έχει γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν μέλη του Κογκρέσου για το θέμα αυτό.

Μια δεύτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Το Όσλο ανακοινώνει ότι σταματά τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την Καμπούλ

Η Νορβηγία δεν μπορεί πλέον να συνδράμει στην απομάκρυνση των εναπομεινάντων υπηκόων της από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Οι πύλες στο αεροδρόμιο είναι ήδη κλειστές και δεν είναι πλέον εφικτό να εισέλθουν άνθρωποι», τόνισε η Έρικσεν στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Φερόμενοι ως βομβιστές αυτοκτονίας εξαπέλυσαν τουλάχιστον δύο βομβιστικές επιθέσεις σήμερα στις κατάμεστες από κόσμο πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Αρκετοί» Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση

Αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση που εξαπολύθηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας αριθμός στρατιωτών σκοτώθηκε στην πολύπλοκη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», τόνισε ο Κίρμπι σε ανακοίνωσή «Πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν», πρόσθεσε.

Πηγές στο Reuters έκαναν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες.

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα, επικαλούμενη έναν Αμερικανό αξιωματούχο ότι τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν.

Breaking : Suicide Blast outside #KabulAiport . #Kabul #Kabul_Airport #KabulHasFallen #blast #explosion #AfghanistanBurning #Afganistan #kabulblast pic.twitter.com/F63kpqsvhU

https://twitter.com/MilitaryBWF/status/1430892997692907521

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για την έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν βρισκόταν σε μια συνεδρίαση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και συζητούσαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όταν πληροφορήθηκαν για την έκρηξη, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Η έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν μέρος μιας «πολύπλοκης επίθεσης»

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα, συμπληρώνοντας ότι σημειώθηκε τουλάχιστον μία ακόμη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, στην πύλη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό θυμάτων Αμερικανών και αμάχων», έγραψε ο Κίρμπι σε ανάρτηση στο Twitter.

Ν. Σασόλι: Φρικιαστική και σκληρή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Για «φρικιαστική και σκληρή επίθεση» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι αναφερόμενος στην επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ειδικότερα σημειώνει:

«Φρικιαστική και σκληρή επίθεση. Στεκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βρουν τη δύναμη να φέρουν στην ασφάλεια τους Ευρωπαίους πολίτες και εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται».

ΝΑΤΟ: Καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση - Ζητά επίσπευση της απομάκρυνσης ανθρώπων από τη χώρα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα την τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, και ζήτησε την επίσπευση της απομάκρυνσης ανθρώπων από την χώρα.

«Καταδικάζω έντονα τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκέψεις μου είναι σε όσους επλήγησαν και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προτεραιότητά μας παραμένει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Η Μέρκελ καταδίκασε την «επαίσχυντη η επίθεση»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε κατηγορηματικά την «επαίσχυντη επίθεση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω του πλήθους που περίμενε να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο για να φύγει από το Αφγανιστάν.

«Τα γεγονότα αυτού του απογεύματος δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος και ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη», σχολίασε η Μέρκελ.

«Υποθέτουμε ότι οι επιθέσεις στην Καμπούλ διαπράχθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν ακόμη και μετά τις 31 Αυγούστου.

Φον Ντερ Λάιεν: «Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις»

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων στο αεροδρόμιο.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» υπογραμμίζει με ανάρτησή της στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News