Ταλιμπάν: «Στο σπίτι οι γυναίκες» – Στο υπουργείο Άμυνας πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο

Κόσμος
Ταλιμπάν: «Στο σπίτι οι γυναίκες» – Στο υπουργείο Άμυνας πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας των γυναικών χωρίς συνοδό – Σε αναστολή η εκπαίδευσή τους

Στο σπίτι του θα πρέπει να παραμείνουν οι εργαζόμενες γυναίκες στο Αφγανιστάν σύμφωνα με όσα διεμήνυσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ. Όπως είπε  σε ρεπόρτερ του BBC, το μέτρο θα είναι προσωρινό μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα κατάλληλα συστήματα για την ασφάλειά τους. Η εν λόγω δήλωση προκαλεί προβληματισμό για το τι στάση θα κρατήσουν οι ισλαμιστές.  «Είναι μια πολύ προσωρινή διαδικασία» έσπευσε να διευκρινίσει ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση του εν λόγω μέτρου.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι το 2001 είχαν επιβάλει αυστηρό καθεστώς με βάση τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, ξαναπήραν τον έλεγχο της χώρας μόλις εννέα μέρες πριν, όταν κατέλαβαν και την πρωτεύουσα Καμπούλ.  Άμεσα άρχισαν οι βιαιότητες από πλευράς Ταλιμπάν με εν ψυχρώ δολοφονίες, απειλές και εκφοβισμό όσων τόλμησαν να συνεργαστούν τις δυτικές δυνάμεις. Τα Ηνωμένα ‘Έθνη κάνουν λόγο για πολλαπλές καταγγελίες – μαρτυρίες κακομεταχείρισης που αφορούν αυστηρές απαγορεύσεις εις βάρος των γυναικών, μέχρι και εκτελέσεις.

Ήδη οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς μπούργκα και χωρίς άνδρα συνοδό, ενώ η εκπαίδευσή τους έχει ανασταλεί. Ο Μουτζαχίντ κατά την συνέντευξη τύπου ανέφερε, σχετικά με τις εργαζόμενες γυναίκες, πως πρέπει να μείνουν σπίτι γιατί «Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας μας δεν είναι εκπαιδευμένοι στο πως να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες – πως να μιλάνε σε κάποιες από αυτές» και συνέχισε «μέχρι να έχουμε όλες τις δυνάμεις στις θέσεις τους, ζητάμε από τις γυναίκες να μείνουν στο σπίτι τους».

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε την Τρίτη 24 Αυγούστου ότι τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν «θεμελιώδη κόκκινη γραμμή». Επίσης, στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μίλησε και για την εκκένωση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από την πρωτεύουσα, την Καμπούλ.

 «Η επιχείρηση θα πρέπει να τερματιστεί έως τις 31 Αυγούστου»

Οι Αφγανοί δεν πρέπει να προσπαθούν να πάνε στο αεροδρόμιο, είπε ο κ. Μουτζαχίντ, επικαλούμενος τη χαοτική κατάσταση εκεί. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να τους «ενθαρρύνουν» να φύγουν καθώς το Αφγανιστάν χρειάζεται τα ταλέντα τους, πρόσθεσε. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου που έθεσαν οι ΗΠΑ για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας παραδέχτηκε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι απίθανο να παρατείνει την προθεσμία.

Τα αμερικανικά στρατεύματα ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ από όπου έχουν εκκενωθεί περίπου 58.700 άνθρωποι μέχρι στιγμής. Ο Μουτζαχίντ επιβεβαίωσε τη θέση των Ταλιμπάν ότι η επιχείρηση θα πρέπει να τερματιστεί έως τις 31 Αυγούστου.

Πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο θα είναι ο νέος Υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν

Έναν πρώην κρατούμενο του Γκουαντάναμο διόρισαν οι Ταλιμπάν ως υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας του Αφγανιστάν, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο λόγος -σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera- για τον μουλά Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ.

Ποιος είναι

Ο μουλάς Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ, ο οποίος γεννήθηκε το 1973, αποφυλακίστηκε από το περιβόητο στρατόπεδο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους το 2007.

Ο ίδιος είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στο Αφγανιστάν το 2001.

Ο Ζακίρ λέγεται ότι αφέθηκε ελεύθερος αφού εγγυήθηκε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν είχε σκοπό να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, με την απελευθέρωσή του, εκτιμάται ότι διηύθυνε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Χελμάντ, πριν αναλάβει τη θέση του γενικού στρατιωτικού διοικητή των Ταλιμπάν.

Ο Ζακίρ θεωρείται «προσωπικός φίλος» του Ισμαήλ Κάανι -επικεφαλής της δύναμης ελίτ αλ-Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με την αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Alarby, ο Ζακίρ ήταν επικεφαλής της αποστολής που εισήλθε στο προεδρικό μέγαρο, στην Καμπούλ, μετά την κατάρρευση της επίσημης κυβέρνησης.

Ο Ζακίρ φέρεται, επίσης, να ήταν αντίθετος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα.

Πηγή: in.gr/ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News