ΗΠΑ: Εμπορικά αεροσκάφη θα μεταφέρουν ανθρώπους από το Αφγανιστάν

Κόσμος
ΗΠΑ: Εμπορικά αεροσκάφη θα μεταφέρουν ανθρώπους από το Αφγανιστάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

18 συνολικά αεροσκάφη θα βοηθήσουν στην μεταφορά ανθρώπων

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι 18 εμπορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων, που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

Τα αεροσκάφη δεν θα πετάνε στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη φύγει αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος έκανε λόγο για το Στάδιο 1 του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον εμπορικά αεροσκάφη.

Είναι μόλις η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το πρόγραμμα CRAF (Civil Reserve Air Fleet). Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (Αύγουστος 1990-Μάιος 1991) και κατόπιν κατά την εισβολή στο Ιράκ (Φεβρουάριος 2002-Ιούνιος 2003).

Ο Κίρμπι ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι το υπουργείο Άμυνας «δεν αναμένει να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στις εμπορικές πτήσεις από την ενεργοποίηση» του προγράμματος αυτού.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας Συνεργασίας ανησυχεί ότι το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών»

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ανησυχεί ότι το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών» μετά τη κατάληψη της εξουσίας από τους ταλιμπάν στην Καμπούλ και καλεί σε διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Ο οργανισμός, με έδρα την Τζέντα, που ετοιμάζει αποστολή στο Αφγανιστάν για να υπογραμμίσει την σημασία «της ειρήνης, της σταθερότητας και της εθνικής συμφιλίωσης», καλεί τους μελλοντικούς ηγέτες του Αφγανιστάν και την διεθνή κοινότητα να φροντίσουν ώστε το Αφγανιστάν να μην χρησιμοποιηθεί πλέον ως πλατφόρμα ή καταφύγιο τρομοκρατών και να μην επιτρέψει σε τρομοκρατικές οργανώσεις να βάλουν πόδι στο αφγανικό έδαφος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ο ΟΙΣ προειδοποιεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν λόγω τη αύξησης του αριθμού των εκτοπισμένων και των προσφύγων και καλεί «τα κράτη μέλη, του ισλαμικούς οικονομικούς θεσμούς και τους εταίρους να λάβουν γρήγορα μέτρα για να προσφέρουν επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες του Αφγανιστάν που την έχουν ανάγκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News