Φρίκη στο Αφγανιστάν: Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου - Πολύ σκληρές εικόνες

Κόσμος
Φρίκη στο Αφγανιστάν: Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου - Πολύ σκληρές εικόνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4 νεκροί και αγωνία για χιλιάδες Αφγανούς που θέλουν εγκαταλείψουν τη χώρα

Τραγικές σκηνές εκτυλίσσονται για 6η ημέρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες Αφγανοί που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Ενώ η αμερικανική πρεσβεία έχει καλέσει τους Αμερικανούς πολίτες να μην πλησιάζουν στο αεροδρόμιο, χιλιάδες είναι οι ντόπιοι που παρακαλάνε τους στρατιώτες να τους απομακρύνουν. Τα πλήθη είναι ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα κόσμος να ποδοπατείται και να βρίσκει τραγικό θάνατο.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι μόνο το Σάββατο 4 άτομα σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο, ενώ γυναίκες και παιδιά δέχονταν τις πρώτες βοήθειες από τους παρευρισκόμενους στρατιώτες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Zητούν βοήθεια για να φύγουν

Το βίντεο που μετέδωσε το Skys News δείχνει σκληρές εικόνες, με ενήλικες και μικρά παιδιά να ζητούν βοήθεια από τους στρατιώτες. Λίγες στιγμές πριν, χιλιάδες, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο, κατέληξαν να ποδοπατήσουν συμπολίτες τους. Στο βίντεο οι στρατιώτες φαίνεται να σκεπάζουν με σεντόνια πτώματα ανθρώπων.

Στα πλάνα της Daily Mail που τραβήχτηκαν από τη βόρεια πύλη του αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι, φαίνονται οικογένειες να έχουν πέσει στο έδαφος την ώρα που οι συγκεντρωμένοι απομακρύνονταν από τις πύλες εισόδου. Για να γίνει αυτό οι στρατιώτες έριξαν καπνογόνα και πυροβόλησαν στον αέρα, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να ποδοπατηθούν, φωνάζοντας απεγνωσμένα για βοήθεια.

Μαρτυρίες Αφγανών που έφυγαν τη χώρα και μεταφέρθηκαν στο Κατάρ κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται καταγής μέσα σε υπόστεγα που χρησιμοποιούνται για αεροσκάφη για τρεις ή περισσότερες νύχτες στη σειρά μέσα σε μια αποπνικτική ζέστη και διαθέτοντας πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες ή ντους.

Οι απομακρύνσεις πολιτών διακόπηκαν για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω του κορεσμού των αμερικανικών βάσεων στον Κόλπο, κυρίως στο Κατάρ, όπου κατευθύνονται οι εκκενωθέντες σε έναν πρώτο χρόνο, παραδέχτηκε σήμερα εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το πρόβλημα, εξήγησε, "είναι να φύγουν οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν με προορισμό τις Ενδιάμεσες Βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή (ISBS), ειδικότερα στο Κατάρ και στο Κουβέιτ.

Ο στρατηγός Ντεβό επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα ήταν η "διαχείριση της χωρητικότητας" σε αυτές τις στρατιωτικές βάσεις που δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες να δεχτούν χιλιάδες πρόσφυγες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίθηκε για τη γραφειοκρατική του διαχείριση της κρίσης, με χιλιάδες ηλικιωμένους και παιδιά να περιμένουν για μέρες σε επισφαλείς συνθήκες τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να φύγουν από τις ενδιάμεσες βάσεις για να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έφυγαν από τον χώρο του αεροδρομίου για να "παραλάβουν" ανθρώπους που βρίσκονταν "πολύ κοντά", ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.

"Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και διασχίζοντας μικρή απόσταση, ορισμένοι στρατιώτες ήταν σε θέση να βγουν έξω, να τους πάρουν και να τους μεταφέρουν" μέσα στο αεροδρόμιο, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι.

2.500 Αμερικανοί απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν 2.500 Αμερικανούς από την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αγωνίζεται απέναντι στον "χρόνο και τον χώρο" για να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε ότι συνολικά 17.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί, ανάμεσά τους 2.500 Αμερικανοί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν έχει στην διάθεσή του "ακριβή αριθμό" των Αμερικανών που παραμένουν στην Καμπούλ και ευρύτερα στο Αφγανιστάν.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News