Μαλαισία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση έπειτα από μήνες αναταραχής

Κόσμος
Μαλαισία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση έπειτα από μήνες αναταραχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Αλ Σουλτάν Αμπντουλάχ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραμονή του Μουχίντιν ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μουχίντιν Γιασίν υπέβαλε τη Δευτέρα την παραίτησή του στον βασιλιά, αλλά θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αναφέρει το παλάτι σε ανακοίνωσή του, έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής που προκλήθηκε από τις εσωτερικές έριδες στον κυβερνώντα συνασπισμό του και κατέληξε στην απώλεια της ισχνής πλειοψηφίας του στο κοινοβούλιο.

Ο Μουχίντιν θα ασκεί καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού έως ότου διοριστεί νέος πρωθυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού.Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν σήμερα έπειτα από 17 μήνες στην εξουσία, με την παραίτηση αυτή να οδηγεί σε μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας την χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία πλήττεται από έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το παλάτι διευκρίνισε ότι η διεξαγωγή εκλογών δεν είναι η καλύτερη επιλογή και ο βασιλιάς Αλ Σουλτάν Αμπντουλάχ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραμονή του Μουχίντιν ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

"Ο βασιλιάς έλαβε την επιστολή παραίτησης του Μουχίντιν Γιασίν και ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου με άμεση ισχύ", αναφέρεται σε ανακοίνωση του παλατιού στο Facebook.

"Μετά την παραίτηση, ο βασιλιάς εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση από τον Μουχίντιν των καθηκόντων του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού έως ότου διοριστεί νέος πρωθυπουργός", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αργότερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μουχίντιν δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιλιά επειδή έχασε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των βουλευτών και πρόσθεσε ότι μια νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί το ταχύτερο δυνατό. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ανέβηκε στην εξουσία τον Μάρτιο του 2020 χωρίς εκλογές και ηγείτο κυβέρνησης συνασπισμού μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μαχάτιρ Μοχάμαντ, σημαντικής μορφής στην πολιτική σκηνή της Μαλαισίας.

Ο Μουχίντιν Γιασίν ανέβαλλε την διεξαγωγή εκλογών για μήνες επιβάλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο 74χρονος πρωθυπουργός προσπάθησε την Παρασκευή να παραμείνει στην εξουσία προτείνοντας άνευ επιτυχίας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τον υποστηρίξουν με αντάλλαγμα την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών, πραγματοποίησε το τελευταίο υπουργικό του συμβούλιο σήμερα προτού κατευθυνθεί στο παλάτι για να υποβάλει την παραίτησή του στον μονάρχη. Ο βασιλιάς δήλωσε ότι δεν αρμόζει να διεξαχθούν εκλογές κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους στη Μαλαισία βρίσκονται μεταξύ των υψηλότερων στην νοτιοανατολική Ασία.

Η λήψη μιας απόφασης εναπόκειται τώρα στον βασιλιά, ο οποίος μπορεί να διορίσει πρωθυπουργό επιλέγοντας κάποιον από τους εκλεγμένους βουλευτές με βάση το ποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Ωστόσο καθώς δεν διαφαίνεται κάποιος πιθανός διάδοχος του Μουχίντιν Γιασίν καθώς δεν υπάρχει κάποιο κόμμα με σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η χώρα μπορεί να ξαναβυθιστεί σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, όπως αυτές που έχει ήδη αντιμετωπίσει επανειλημμένως στο πλαίσιο διαμάχης ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις.

Η χώρα των 32 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κύμα κρουσμάτων της COVID-19, το οποίο δυσκολεύεται να αναχαιτίσει, με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, ενώ η οικονομία της αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των λοκντάουν και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News