Κόσμος

Κλιματική κρίση: Πιθανή η εξαφάνιση ολόκληρων χωρών εντός του αιώνα...

Ο Ειρηνικός θεωρείται εδώ και καιρό ως το «σημείο μηδέν» για την κλιματική κρίση, καθώς η περιοχή έχει υποφέρει από παλίρροιες, καταστροφικούς κυκλώνες, αύξηση της αλατότητας στους υδροφόρους ορίζοντες

Η υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου θα είναι «καταστροφική» για τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού και θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια ολόκληρων χωρών λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εντός του αιώνα, όπως προειδοποίησαν οι εμπειρογνώμονες.

Ο Ειρηνικός θεωρείται εδώ και καιρό ως το «σημείο μηδέν» για την κλιματική κρίση, καθώς η περιοχή έχει υποφέρει από παλίρροιες, καταστροφικούς κυκλώνες, αύξηση της αλατότητας στους υδροφόρους ορίζοντες, που καθιστούν αδύνατη την καλλιέργεια, συνεχείς ξηρασίες και την απώλεια των χαμηλών νησιών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι κρίσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα και σοβαρότητα καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε προχθές Δευτέρα την έκθεση-ορόσημο για την παγκόσμια θέρμανση, η οποία έδειξε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο μισό για να περιοριστεί η θέρμανση στον 1,5ο C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα - ένας στόχος που συμπεριλήφθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού μόνο μετά από συνεχείς πιέσεις των ηγετών των νησιών του Ειρηνικού.

Ανησυχητική η έκθεση

«Η έκθεση [της IPCC] είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο Satyendra Prasad, πρέσβης των Φίτζι και μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη. «Βγαίνει πάνω από εκεί που όλοι πιστεύαμε ότι ήταν οι εκτιμήσεις... φέρνει στο προσκήνιο μερικά από τα καταστροφικά σενάρια που σκεφτόμασταν στον Ειρηνικό για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απώλεια χαμηλών περιοχών και την πιθανή απώλεια ολόκληρων χωρών μέσα στον αιώνα. Τα χρονοδιαγράμματα γι’ αυτά τα πράγματα θα έρθουν σίγουρα πολύ πιο κοντά».

Η έκθεση της IPCC παρουσίασε πέντε σενάρια που βασίζονται σε διαφορετικά επίπεδα εκπομπών CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τα σενάρια υψηλών και πολύ υψηλών εκπομπών που περιγράφονται στην έκθεση, η παγκόσμια θέρμανση προβλέπεται να φτάσει τους 3,6ο C και 4,4ο C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του αιώνα. Ακόμη και στο ενδιάμεσο σενάριο, η παγκόσμια θέρμανση των 2ο C θα είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεπεραστεί.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον μισός βαθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη προκαλεί σαφώς διακριτές αυξήσεις στην ένταση και τη συχνότητα των κυμάτων καύσωνα, των ισχυρών βροχοπτώσεων, των ξηρασιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ο αντίκτυπος είναι ορατός εδώ και χρόνια

Ο Prasad δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας θέρμανσης είναι αισθητός σε ολόκληρο τον Ειρηνικό εδώ και χρόνια.

«Καταστροφικές πλημμύρες και καταιγίδες συμβαίνουν με σημαντική συχνότητα: γεγονότα που συμβαίνουν μία φορά στα 50 έως 100 χρόνια συμβαίνουν κάθε 10 χρόνια. Αμέσως μπορεί κανείς να εικάσει ότι οι καταστροφικοί κυκλώνες, οι υπερκυκλώνες και η παρατεταμένη ξηρασία θα γίνουν πολύ πιο συχνοί και πολύ πιο έντονοι στα μικρά νησιά του Ειρηνικού», δήλωσε.

Μια νέα έκθεση της Greenpeace Australia Pacific ανέδειξε την έντονη κλιματική αδικία που αντιμετωπίζει η περιοχή του Ειρηνικού, η οποία είναι μια από τις περιοχές με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, υπεύθυνη για μόλις το 0,23% των παγκόσμιων εκπομπών, αλλά έχει υποστεί μερικές από τις πρώτες και πιο σοβαρές επιπτώσεις της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

«Αν εξετάσουμε ποιες είναι αυτές οι επιπτώσεις, ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, ο Ειρηνικός πλήττεται περισσότερο», δήλωσε ο δρ. Νίκολα Κασούλε, επικεφαλής έρευνας και ερευνών της Greenpeace Australia Pacific.

«Θα δούμε μεγαλύτερη αλατότητα, θα δούμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας ... [αυτό] θα σήμαινε ότι σημαντικά τμήματα περιοχών όπως το Κιριμπάτι, το Βανουάτου και τα Νησιά του Σολομώντα απλά θα γίνουν ακατοίκητα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια