Κύπρος: Πόσοι είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι

Κόσμος
Κύπρος: Πόσοι είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί των παιδιών 12-15 ετών και μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί πάνω από 330 εμβόλια

Σημαδιακή χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού κατά της COVID-19. Με αφορμή τη συμπλήρωση 1 εκατομμυρίου εμβολιασμών, ο κ. Χατζηπαντέλα, συνοδευόμενος από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας δρ Χριστίνα Γιαννάκη και τον Αν. Διευθυντή των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κ. Ευαγόρα Ταμπούρη, επισκέφθηκε το Εμβολιαστικό Κέντρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία.

Το γεγονός ότι έχουμε ξεπεράσει το 1 εκ. εμβόλια είναι ένα σημάδι πως ο κόσμος εμπιστεύεται τους ειδικούς, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα. «Δίνει το μήνυμα ότι πολύ σύντομα θα ξεπεράσουμε τον στόχο του 82% εμβολιασμένους», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί με την 1η δόση έχουν ξεπεράσει το 74% και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι πέραν του 66%. Σύμφωνα με την αυξημένη ροή που υπάρχει τις τελευταίες μέρες, σημείωσε ο κ. Υπουργός, αναμένεται ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα φτάσουμε σε ποσοστό 82% με την 1η δόση.

Κληθείς να πει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Υγείας για να προωθήσει τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε αρχικά τις ευχαριστίες του στο προσωπικό που βρίσκεται στην 1η γραμμή όλο αυτό το διάστημα, επιτρέποντας στα νοσοκομεία «αυτή τη στιγμή να αντεπεξέρχονται χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα». Συνεχίζοντας, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στο ρεκόρ νοσηλειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στους κοινούς θαλάμους COVID, σημειώνοντας ωστόσο ότι χάρη στη βοήθεια και το έργο των επαγγελματιών υγείας «τα νοσοκομεία μας δουλεύουν χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα».

«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι όπως όλος ο κόσμος, έχουν κι αυτοί τις ιδιαιτερότητές τους. Έχουμε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους και θεωρούμε ότι θα βρούμε λύσεις και σε αυτό το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Χατζηπαντέλα απαντώντας σε ερώτηση για τους επαγγελματίες υγείας στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Σε ερώτηση εάν γίνονται σκέψεις για αναθεώρηση των ομάδων που δύνανται να διενεργούν rapid test με έξοδα του Κράτους, για να περιληφθούν κι άλλες ομάδες όπως οι στρατιώτες, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και συνεχώς, και εκεί και όπου χρειάζεται να δοθούν λύσεις, το Υπουργείο προχωρά σε σχετικές ενέργειες.

Κληθείς να πει εάν το Σύστημα Υγείας είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των ασθενών ανεξαρτήτως πάθησης, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι με τη βοήθεια της Γενικής Διευθύντριας έχουν παραπεμφθεί στον ιδιωτικό τομέα 228 ασθενείς και 27 ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε ότι καθημερινά γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η μεταφορά ασθενών άλλων παθήσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να νοσηλεύουν ασθενεις με COVID-19.

Κληθείσα να σχολιάσει την πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ερωτηθείσα να πει τι θα συμβεί εάν ξεπεραστεί ο μέγιστος αριθμός σε κλίνες στις ΜΕΘ, η δρ Γιαννάκη δήλωσε: «Εμείς θα μιλήσουμε ξανά με τον ΟΚΥπΥ για να δούμε τι άλλο πλάνο έχει για να ανοίξει κλίνες. Το Υπουργείο Υγείας βοηθά παρά πολύ, στον ύψιστο βαθμό, τα νοσηλευτήρια. Όσον αφορά τα θέματα των κλινών εμείς πάλι θα συνεννοηθούμε μαζί τους για να μας πουν ποια άλλη βοήθεια θέλουν, για να μπορούμε εμείς να τους βοηθήσουμε». Όπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, δεν υπάρχει ένα κουμπί που λύνει τα προβλήματα αμέσως, αλλά γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να μπορούν να εργάζονται όλοι μαζί, να ανοίγουν κλίνες και να υπάρχει διαθεσιμότητα στον ιδιωτικό τομέα. «Είναι πολλές οι παράμετροι που δουλεύουμε για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Θα πρέπει και αυτοί όλοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς να καταλάβουν ότι θα πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους, τους γύρω τους και γενικότερα την κοινωνία. Έχουμε άτομα 45-50 ετών διασωληνωμένα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει κι εκείνοι να βοηθήσουν. Οι προσπάθειες που γίνονται είναι τεράστιες και προσπαθούμε να βοηθάμε και να βρίσκουμε κρεβάτια - γιατί και τα κρεβάτια δεν είναι ανεξάντλητα», είπε.

Αναφερόμενη στη σημερινή επίσκεψη του Υπουργού στο Εμβολιαστικό Κέντρο της Κρατικής Έκθεσης, η κα Γιαννάκη είπε ότι έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί των παιδιών 12-15 ετών και μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί πάνω από 330 εμβόλια και ευχαρίστησε τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας και τους ιδιώτες εθελοντές που βοηθούν στα Κέντρα Εμβολιασμού. Την ερχόμενη Παρασκευή, πρόσθεσε, αρχίζει και ο εμβολιασμός στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης για τα άτομα που δεν είναι δικαιούχοι ή εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ.

Σχετικά με την έναρξη του εμβολιασμού των ατόμων εκτός ΓεΣΥ και μέσω των κέντρων walk-in, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα και στα άτομα εκτός ΓεΣΥ να εμβολιαστούν ως μέρος της κοινωνίας.

Κληθείς να πει τι προτίθεται να κάνει η Κύπρος για το θέμα της χορήγησης 3ης δόσης εμβολίου, δεδομένου ότι πλέον και χώρες εντός της ΕΕ ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν με την ενισχυτική δόση, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε σε σημερινή συνάντησή του με τον Υφυπουργό Καινοτομίας, κατά την οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα. «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν θα πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη στιγμή που είμαστε μέλος της ΕΕ πρέπει να τηρούμε τους κανόνες της ΕΕ. Όταν η ΕΕ μάς δώσει το πράσινο φως, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο κ. Χατζηπαντέλα.

Τέλος, ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει έκτακτα μέτρα εάν οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φτάσουν τον μέγιστο διαθέσιμο αριθμό, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε πως «η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και παίρνουμε όποια μέτρα χρειαστεί να πάρουμε. Ανάλογα με τα προβλήματα, βρίσκουμε λύσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News