Κόσμος: Εκατομμύρια νεκροί από τις ακραίες θερμοκρασίες

Κόσμος
Κόσμος: Εκατομμύρια νεκροί από τις ακραίες θερμοκρασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστημονικές μελέτες: Ακραίο ψύχος και ζέστη λόγω κλιματικής αλλαγής σκοτώνουν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο και ο αριθμός θα αυξηθεί

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο στον κόσμο σχετίζονται με τις ακραίες θερμοκρασίες -είτε τις πολύ υψηλές είτε τις πολύ χαμηλές- και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Παρόλο που κατά τα τελευταία 20 χρόνια πιο πολλοί άνθρωποι πέθαναν από το πολύ κρύο παρά από την πολλή ζέστη, αυτή η αναλογία φαίνεται σταδιακά να αλλάζει υπέρ της δεύτερης, όσο περνάνε τα χρόνια και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται. Με άλλα λόγια, αναμένεται να αυξάνονται οι θάνατοι από καύσωνες και να μειώνονται αναλογικά οι θάνατοι από παγωνιά. Οι θάνατοι από κρύο μειώθηκαν κατά 0,51% μεταξύ 2000-2019, ενώ εκείνοι από ζέστη αυξήθηκαν κατά 0,21%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουμίνγκ Γκούο της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Μόνας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγείας του πλανήτη "The Lancet Planetary Health", ανέλυσαν και συσχέτισαν στοιχεία θνησιμότητας και θερμοκρασιών από 750 μέρη σε 43 χώρες για την περίοδο 2000-2019, κατά την οποία η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξανόταν κατά 0,26 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.

 Η μελέτη εκτιμά ότι σχεδόν ένας στους δέκα θανάτους (το 9,4%) παγκοσμίως κάθε χρόνο σχετίζεται στην έκθεση των ανθρώπων είτε σε ακραία ζέστη είτε σε ακραίο κρύο. Οι περισσότεροι επιπλέον θάνατοι λόγω ακραία χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών συμβαίνουν αντίστοιχα στην Ανατολική Ευρώπη και στην υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη εκτιμάται ότι κάθε χρόνο έχει περίπου 845.000 θανάτους που σχετίζονται με αφύσικες θερμοκρασίες και από αυτούς οι 657.000 αφορούν το πολύ κρύο, ενώ οι 178.000 την πολλή ζέστη. Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας Κλέα Κατσουγιάννη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου- επεσήμαναν την ανάγκη τα σπίτια να έχουν καλύτερη μόνωση για το κρύο και καλύτερο κλιματισμό για τη ζέστη. Άνθρωποι με διάφορα υποκείμενα νοσήματα (π.χ. της καρδιάς ή των πνευμόνων) θα κινδυνεύουν περισσότερο στο μέλλον από κλιματολογικούς θανάτους.

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Το 7% των θανάτων σχετίζονται με τη θερμοκρασία

Μια δεύτερη ισπανική μελέτη στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, η οποία έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, συσχέτισε στοιχεία θνησιμότητας και θερμοκρασιών σε 16 ευρωπαϊκές χώρες και βρήκε ότι το 7% των θανάτων σχετίζονται με τη θερμοκρασία.

Οι θάνατοι από κρύο ήταν περίπου δεκαπλάσιοι σε σχέση με εκείνους που οφείλονταν στην ακραία ζέστη.

Όμως και αυτή η έρευνα προβλέπει -με βάση επιδημιολογικά μοντέλα- ότι έως τα μέσα του 21ού αιώνα οι θάνατοι από ζέστη θα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ εκείνοι από κρύο θα μειωθούν αναλογικά, όχι όμως σε σημείο να αντισταθμίσουν τους αυξημένους θανάτους από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι μάλιστα πιθανό ότι η αναλογία θα αντιστραφεί και τελικά οι “καυτοί” θάνατοι θα ξεπεράσουν τους “παγωμένους”.

Οι μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, θα είναι οι πιο ευάλωτες, καθώς οι θερμοκρασίες τα καλοκαίρια θα είναι ολοένα υψηλότερες.

Τον θερμότερο Ιούνιο της ιστορίας της έζησε η Β. Αμερική

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, ενώ η Βόρεια Σιβηρία επίσης βίωσε ακραίες θερινές θερμοκρασίες. Ο περασμένος μήνας ήταν ο ζεστότερος Ιούνιος στα χρονικά της Βόρειας Αμερικής και σάρωσε την ήπειρο με κύμα φονικού καύσωνα, όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Copernicus”, προειδοποιώντας ότι το ρεκόρ αντανακλά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ ξεκίνησαν από τα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ και επεκτάθηκαν στα βορειοδυτικά και στον Καναδά, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία. Στη Βρετανική Κολούμπια, τρεις συνεχόμενες ημέρες κατέρριψαν διαδοχικά το ρεκόρ όλων των εποχών. Στην περιοχή καταγράφηκε τον Ιούνιο θερμοκρασία 1,2 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του “Copernicus”. «Οι καύσωνες αυτοί δεν εμφανίζονται από το πουθενά. Εντάσσονται σε ένα παγκόσμιο κλιματικό περιβάλλον, το οποίο θερμαίνεται και αυξάνει την πιθανότητα καυσώνων», λέει ο κλιματολόγος της Υπηρεσίας Ζιλιέν Νικολά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ιούνιος του 2021 ισοφαρίζει τον αντίστοιχο μήνα του 2018 ως τέταρτος θερμότερος Ιούνιος από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των θερμοκρασιών. Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, ενώ η Βόρεια Σιβηρία επίσης βίωσε ακραίες θερινές θερμοκρασίες. Είναι ήδη σαφές ότι οι καύσωνες σημειώνονται συχνότερα, είναι εντονότεροι και διαρκούν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, λέει ο Νικολά στο AFP. «Οι καύσωνες που είδαμε τον Ιούνιο στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ρωσία και τη Βόρεια Σιβηρία είναι απλά τα τελευταία παραδείγματα μιας τάσης, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον και η οποία συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη», είπε.

Οι περιοχές που επλήγησαν είχαν επίσης ασυνήθιστη ξηρασία, σύμφωνα με τους ερευνητές του “Copernicus”, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι δασικές πυρκαγιές και οι καύσωνες «συνιστούν απειλές για τη ανθρώπινη ζωή».

Δεκάδες πυρκαγιές σημειώθηκαν σε διάφορα τμήματα του Καναδά τις τελευταίες ημέρες, τροφοδοτούμενες από τον καύσωνα και την ξηρασία. «Αυτό που συνέβη στον Καναδά είναι ένα μεγάλο άλμα σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ», λέει ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του “Copernicus”. Ως γνωστόν η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε άνοδο περίπου 1,1 βαθμών Κελσίου μέχρι στιγμής, προκαλώντας όλο και σφοδρότερες καταιγίδες, ακραίους καύσωνες, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές.

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News